måndag 29 september 2008

Fräscht om äktenskapet

RFSU:s generalsekreterare, Åsa Regnér, föreslår på debattplats idag att religiösa samfund ska fråntas sin vigselrätt. Istället förespråkas en civilrättslig registrering för alla.

Jag delar den uppfattningen till fullo. Kyrkan bör hållas skild från staten och därmed ska man inte heller ägna sig åt myndighetsutövning (som ju en vigsel faktiskt handlar om i juridisk mening). Just en sådan ordning tillämpas också i flera länder, däribland Spanien.

Jag har svårt att se en enskild lösning som på ett bättre sätt tillgodoser såväl religionsfriheten som rätten till ickediskriminering. Dessvärre befarar jag att det ändå lär dröja innan tiden är mogen att ta detta grepp. Intill dess får vi låta oss nöja med det förslag om könsneutralt äktenskap som regeringen presenterar senare i höst. Det blir i alla fall ett stort steg i rätt riktning.

fredag 26 september 2008

Falis fredagstips

TREVLIG HELG!

Partitips
Centermedlem? Idag är det sista dagen att rösta på kandidater till Europaparlamentsvalet. 121 är en bra sifferkombination.

Demokratitips
I Österrike får man rösta i nationella val från 16 års ålder. Så borde det vara i Sverige också. Jag har svårt att tänka mig en enskilt bättre åtgärd för att ungdomars vardag verkligen ska tas på allvar!

Spel- och vintips
Vi har återupptäckt Nya Finans. Just vår version är väl inte så ny längre (80-tal?) men det är klart roligare än Monopol! Till detta kan med fördel en flaska rödvin avnjutas. Lomond Syrah (nr 6606) från Sydafrika är en oktobernyhet på systemet som verkar klart lovande. 90 kr är priset. Har man dessutom en sommarstuga att vara i blir upplevelsen total!

torsdag 25 september 2008

Females in front

Igår kväll arrangerade Centerpartiet i Stockholms län en utfrågning av kandidater till Europaparlamentsvalet den 7 juni. Jag står till förfogande och satt därför i panelen. Klart inspirerande!

Jämställdhet är en av de frågor som verkligen engagerar och driver mig. Det är därför en självklarhet för mig att stödja uppropet "Females in front" vars målsättning är att få fler kvinnor på ledande positioner i EU. Att internt leva upp till de ideal vi säger oss företräda är förstås helt centralt för trovärdigheten utåt.

Närmast på tur (givet att Lissabonfördraget antas - vilket jag hoppas!) är tillsättandet av posterna som ordförande för det Europeiska rådet, hög representant för utrikes- och säkerhetspolitiken samt ny talman i parlamentet och ordförande i kommissionen.

Att ingen kvinna på allvar lyfts fram som kandidat till något av uppdragen är pinsamt. Skriv på uppropet du också!! Tillsammans kan vi göra skillnad.

onsdag 24 september 2008

Heia Krongstad!



I vintras tillbringade jag ett antal veckor i norska Elverum. Det är en liten ort i inlandet, ca 1,5 timmes bilväg från Oslo. Bygdens riktigt stora stolthet är handbollslaget som spelar i den högsta nationella serien.

Häromdagen kom spelaren Are Krongstad i Elverum håndball ut som homosexuell. Det gör honom till den första (!) öppna hbt-personen inom manlig lagidrott på elitnivå. Och då pratar vi inte bara om Norge utan om hela Skandinavien...

Jag hoppas innerligt att Krongstads personliga resa leder till en diskussion om attityder och homofobi i sportens värld, även i Sverige. Min bild är att Riksidrottsförbundet och de olika specialförbunden hittills gjort minsta möjliga. Det duger inte! Öppenhet kommer inte av sig själv. Det förutsätter en miljö som är trygg och där det är OK att vara den man är. Det här är ett gyllene tillfälle att visa ledarskap och initiativkraft, Karin Mattss0n!

För övrigt säger jag TACK till styrelsen i RFSL Karlstad för ett trevligt och bra möte igår kväll!

tisdag 23 september 2008

Kandidatpresentationer

I ytterligare några dagar pågår Centerns interna medlemsomröstning gällande listan till det kommande Europaparlamentsvalet. Läs om kandidaterna här (jag har nummer 121). För den som har vägarna förbi Stockholm finns det också en chans att se och höra några av oss i morgon kväll på kansliet i Gamla stan. Gör gärna det!

måndag 22 september 2008

Be like others



"I Iran, ett land med strikta sociala och traditionella värderingar, straffas homosexualitet med döden. Trots detta är operationer för könsbyte lagligt. Feminina och attraherade av det egna könet, tvingade att leva i rädsla för vedergällning, anammar en generation av iranska unga män en identitet som är laglig för dem, transsexuell. I jakten efter ett ´drägligt liv´söker de sig till landets bästa väletablerade könsbyteskirurg, Dr. Bahram Mir Jalali."

Så beskrivs filmen "Be like others", regisserad av Tanaz Eshaghian, som jag såg på invigningen av Regnbågsfestivalen ikväll. Får du chansen - se den!!



Lucas, ordförande i RFSL Malmö, hälsar välkommen och presenterar filmen på Doc Lounge.

Regnbågsfestival!

Jag är nu på väg till Malmö och kvällens smyginvigning av Regnbågsfestivalen - Sydsveriges egen Pride!

Festivalen pågår veckan ut med parad på lördag. Visa gärna din support!

söndag 21 september 2008

Bilder från Tchad - del tre


Lunchstopp under patrulleringen. I bakgunden vår lokale tolk, Dominique.


Avkoppling.


Ytterligare avkoppling - här utanför ett förläggningstält på Camp Stars.


Motorstopp med vår Mercedes GW på väg till en rekreationsanläggning... Totalt har Tchad ca 30 mil asfaltsväg. Vi åkte på 7 av dem.


Vi såg dessvärre inga flodhästar på vår wellfare-tur. Men makakerna var desto mer efterhängsna!

Bilder från Tchad - del två


Kvällspromenad på vallen som omgärdar Camp Stars i Abeché. Totalt är omkretsen ca 4 km.


Take off i skymningen.


På väg ut på patrull - här ombord på en pansarterrängbil 203.


Catharina tar kontakt med kvinnor och barn i den by vi gästar under vår "social patrol". Otroligt viktigt!


Byns brunn och dricksvatten...

Bilder från Tchad - del ett


Interiör från ett av förläggningstälten på Camp Europa i N´Djamena.


Ständigt - och nyttigt - sällskap. (Ödlor är bättre än insekter!)


Duschkabiner.


Väggdekorationer vid den svenska stabsplatsen på Camp Europa.


Min vän Emelie är också på plats och hjälper till med avvecklingen. Här utanför det svenska Hercuelsplan som ska ta oss till Abeché i nordöstra Tchad.

Kärleken övervinner allt



Nu är jag tillbaks - såväl i Sverige som i bloggosfären. Med mig har jag en stor mängd intryck och erfarenheter efter att ha besökt det svenska EUFOR-förbandet i Tchad under en veckas tid. Nu är uppdraget snart över för Sveriges del och i mars/april är det tänkt att EU ska lämna över ansvaret till FN.

I skrivande stund har jag en hel del farhågor inför hur denna överlämning ska gå. Den relativa trygghet som lokalbefolkning och hjälporganisationer kunnat uppleva genom EUFOR:s närvaro är bräcklig och får inte slarvas bort. Jag hoppas innerligt att världssamfundet tar sitt ansvar för den vidare processen och att Sverige intar en ledande politisk roll. Hjälpbehovet är gigantiskt och ökad militär närvaro är en direkt förutsättning för att stödet verkligen ska komma fram.

Sammanfattningsvis är jag synnerligen positiv till vad våra soldater uträttar under svårast tänkbara förhållanden. Jag vågar nog också påstå att vi är smått unika i den meningen att vi kombinerar militär yrkesskicklighet med empati och stor social kompetens. Det såg jag med egna ögon under en "social patrol" till en by utanför Abeché som jag fick möjlighet att följa.

Ett annat underbart minne är den inskription som en av de vältränade amfibiesoldaterna hade intatuerad på sin bringa; "Amor vincit omnia" - Kärleken övervinner allt. Det säger allt.

Tack för besöket och allt det fantastiska ni gör!


Jag, Monika och Ingela i mässtältet på Camp Stars.

lördag 13 september 2008

Arbetsro

Väckning 03.45 i morse och färd till Arlanda... Nu sitter jag på Charles de Gaulle-flygplatsen och väntar på kvällsplanet till N´Djamena. Det finns med andra ord en del tid att slå ihjäl. Tänkte bland annat använda den till att RFSL-jobba lite när jag nu missar förbundsstyrelsemötet.

Annars noterar jag i morgonens nyhetsflöde att det är färdigsparat på försvarets grundorganisation. Det är ett synnerligen välkommet besked. Försvarets personal behöver arbetsro efter åratal av turbulens och ryckiga beslut. Därmed inte sagt att allt ska bestå vid det gamla. Tvärtom. Vi har omfattande utmaningar framför oss, inte minst omställningen till ett helt nytt personalförsörjningssystem och ökad nordisk samverkan. Men det ska bli skönt att få fokusera på utveckling i stället för ytterligare avveckling. Been there, done that...!

fredag 12 september 2008

Resa till Tchad

I morgon bär det av till Tchad. Den närmaste veckan ska jag besöka och samverka med det svenska förband som tjänstgjort där sedan i våras. Jag ser verkligen fram emot resan men troligen får jag svårt att dela med mig av mina intryck på plats. Vi får sikta in oss på en rapport efter hemkomst i stället.

Jag ser också fram emot att få se detaljerna i den politiska uppgörelse som förhandlats fram i Zimbabwe. Kanske, kanske, kanske finns det nu hopp om en konstruktiv väg framåt...!

Åtgärder mot gromning

Min kära Kusin har länge krävt insatser mot gromning. Jag håller helt med henne och nu presenterar även regeringen konkreta åtgärder för att komma åt problemet. 20 miljoner kronor satsas under de närmaste två åren.

Det är ett bra första steg. Jag uppskattar också att regeringen lyfter fram unga homo- och bisexuellas och transpersoners särskilda utsatthet i sitt pressmeddelande.

Nyamko Sabuni:

"Regeringen tar jämställdhet på allvar. En utökad budget för särskilda jämställdhetsåtgärder har gjort att vi kan handla på områden där det tidigare mest fanns ord. Vi kommer att fortsätta satsningarna för ett samhälle där män och kvinnor, pojkar och flickor, kan forma sina liv efter egna önskningar."

Vänsterflum

Oppositionen har problem. Stora problem. Att två år före valet föra den interna "dialogen" via DN Debatt säger det mesta.

Det finns i nuläget inget trovärdigt regeringsalternativ på vänsterkanten och kommer sannolikt inte heller att finnas på valdagen. Samtidigt fortsätter alliansen att leverera. Jag känner mig trygg med att opinionssiffrorna kommer vända.

torsdag 11 september 2008

Till minne



Idag är det 5 år sedan Anna Lindhs tragiska bortgång. Jag minns henne med värme.

Klokt vårdval i Stockholm

Även landstinget i Stockholms län har nu beslutat att papperslösa ska ha rätt till akut och omedelbart nödvändig vård. Det är bra - och borde förstås vara en självklarhet överallt!

Sedan tidigare har landstinget i Jönköping och Region Skåne fattat motsvarande beslut. Samtliga tre landsting/regioner leds av en alliansmajoritet.

Vilket (s)-landsting blir först ut?

onsdag 10 september 2008

Surströmming



Jag vet inte riktigt varför. Redan för ett decennium sedan lovade jag ju mig själv att: ALDRIG MER! Likväl kom jag häromdagen på mig själv med att tacka JA till en surströmmingsskiva. Och ikväll är det alltså dags. Vad gör man inte när en vän och tillika RFSL-kollega med norrbottniskt ursprung kallar...? Jag återkommer - eventuellt - med rapport.

Friare rörlighet

I min värld ska EU vara en union som bygger på gemensamma värderingar. Själva grunden är förstås respekt för mänskliga rättigheter. Där är principen om människors fria rörlighet en hörnsten.

Danmark driver sedan några år en synnerligen restriktiv invandringspolitik. Under förevändningen att man vill förhindra skenäktenskap har det satts upp strikta regler för uppehållstillstånd för partner till någon som kommer från ett annat land. Det krävs bland annat en minimiålder (24 år), en lägsta inkomst för den danska partnern samt att Danmark ska vara det land som de båda har störst anknytning till.

Europadomstolen har på goda grunder kritiserat detta förhållningssätt. I en dom från i somras underkändes Irlands lagar om återförening av familjer då de anses strida mot principen om fri rörlighet. Eftersom det danska regelverket är betydligt mer protektionistiskt än det irländska finns gott hopp om bakläxa.

Jag är inte för överstatligt centralstyre. Tvärtom. Jag tror i stället på att alla beslut ska fattas på den nivå där de hör hemma. En del frågor ska avgöras lokalt (i många fall inte ens av politiker överhuvudtaget!), andra i bred internationell samverkan.

Frågor kring klimat, säkerhet, brottsbekämpning och efterlevnad av mänskliga rättigheter kräver sådan samverkan. Nationellt präglade undantagsregler på dessa områden riskerar att undergräva all trovärdighet. Just därför känns Europadomstolens beslut så befriande.

Jag hoppas att den danska regeringen anpassar sig till de gemensamma värden som EU-medlemskapet faktiskt för med sig. I förlängningen bör annars någon form av sanktioner från kommissionens sida komma i fråga.

I linje med detta resonemang vill jag också se en förändring av den svenska lagstiftningen. Det är inte rimligt att vårt kommunala självstyre inbegriper rätten att vägra ta emot flyktingar. Det är djupt osolidariskt och ovärdigt. När får vi se en förändring, Billström?

tisdag 9 september 2008

Tackomani

Ämnet är förvisso inte helt nytt... Men jag vill ändå inte undanhålla er den lilla konversation som nyss utspelade sig mellan mig (K) och föreståndaren (F) på den lokala kebaberian:

F: En kebabtallrik, varsågod!
K: Tack!
F: Smaklig måltid!
K: Tack!
F: Trevlig kväll!
K: Tack det samma!
F: Tack!

Ack vilket vänligt folk vi är... Eller?

Historisk miljösatsning!

Regeringen presenterade idag en satsning på miljö- och kilmatområdet som till sin omfattning får betraktas som smått historisk. All heder åt vår miljöminister, Andreas Carlgren (c), och övriga arkitekter bakom förslagen.

Två bärande beståndsdelar är stöd för att underlätta innovationer på miljö- och energiområdet samt omfattande klimatbistånd. Därmed markeras dels en tro på att miljöteknik har en stor inneboende affärspotential (dvs tillit till marknadsekonomins positiva krafter), dels en insikt om att klimatkampen inte vinns nationellt utan måste föras globalt.

Inte minst EU har förstås en viktigt roll att fylla här. Nuvarande regering skänker också trovärdighet åt detta förhållningssätt eftersom den ideologiskt och praktiskt bejakar EU-samarbetet. Oppositionens framtoning i denna fråga är som bekant något splittrad - såväl mellan partierna som internt...

Centerpartiets miljöpolitiska talesman, Claes Västerteg, svarar på frågan:

"Fyra miljarder ska gå till klimatbistånd - är det inte bättre att satsa alla pengarna i Sverige?

– Sverige måste göra vad vi kan för att rädda världens klimat, men vi kan inte rädda världens klimat endast genom de insatser vi gör i Sverige. Världen behöver minska sina utsläpp; att satsa på internationella klimatinvesteringar är ett kostnadseffektivt sätt för oss att bidra. Varje satsad krona kan göra tio gånger större nytta för klimatet i annat land."

"Återtåg" eller förnyelse

Bo Pellnäs är en synnerligen kunnig och engagerad debattör. Men han är knappast sinnebilden av en förnyare av svensk försvars- och säkerhetspolitik. Inte så att förnyelse per definition har ett egenvärde men någonstans måste vi ändå inse att det kalla kriget faktiskt är över. Det faktum att den "ryska björnen" morrat till förändrar inte i grunden detta förhållande.

Hans debattartikel på Brännpunkt i SvD idag utgör inget undantag i den Pellnäska retoriken. Mirakelkuren stavas "återtåg" (underförstått: till gamla tiders invasionsförsvar). Hans avslutande budskap (nu ändå med glimten i ögat?) kan bli smått klassiskt:

"För övrigt anser jag att Gotland - som alltid - måste försvaras."

Jag anser att såväl Gotland som Sverige i övrigt ska försvaras. Jag tror också att det kan behövas tillförsel av resurser. Men vi måste tänka för framtiden.

Samarbete med andra länder är ett måste, renodling av förmågor likaså. Det internationella perspektivet måste ges utrymme. Fred och säkerhet i vår omvärld byggs inte enbart på ett övningsfält på Tofta. Sist men inte minst måste vi få en effektivare personalförsörjning där plikttjänstgöring inte nödvändigtvis utgör basen.

Flera av dessa processer är förvisso på gång men någon debatt i bredare mening ser vi tyvärr inte mycket av. Det är synd. Heder dock åt Pellnäs att han vågade lyfta på NATO-stenen i ett inlägg förra hösten. Måhända finns det ändå hopp för ett mått av nytänkande...!?

Månadens stockholmare

Jonah Nylund är nominerad till månadens stockholmare av tidningen City. Motiveringen lyder:

"Pridegeneralen som med brinnande engagemang fick världens blickar att vändas mot hbt-personers rättigheter i en skön blandning av allvar, politik och glammigt party i årets Europride."

Dags att rösta, med andra ord! Det görs genom att skicka ett sms med texten "City månad 3" till 72580 före den 22 september. Kostnad: 5 kr + trafikavgift.

söndag 7 september 2008

Sd:s dagdrömmeri

Två riksdagsledamöter sägs vara på väg att byta fot och ställa upp för Sverigedemokraterna i nästa års val till Europaparlamentet. Det är i alla fall vad partiföreträdare själva påstår.

Jag tror inte för en sekund att det är sant. Det låter snarast som ett desperat sätt att skapa mediaintresse. Tvivelaktig politik och tvivelaktiga metoder tycks gå hand i hand.

Grattis min Blogg!

Idag för 6 månader sedan föddes min blogg. Då som nu utgår kreativiteten från lilla stugan utanför Hällefors.

304 inlägg har det hunnit bli vilket ger ett snitt på 1,7 per dag. Topp 5-listan utifrån kategorisering ser ut så här;

1. Försvarsmakten och hbt-frågor (28 inlägg vardera)
2. Hällefors (22 inlägg)
3. Europride, RFSL, fredagstips och växthus (14 inlägg vardera)
4. EU, Zimbabwe och säkerhetspolitik (13 inlägg vardera)
5. Carin Stenström och sverigedemokraterna (11 inlägg vardera)

Fortfarande känns det fantastiskt kul att skriva och jag är verkligen glad över alla som läser och kommenterar. Fortsätt gärna också att tipsa om ämnen att blogga om!

lördag 6 september 2008

Magnolia och mys



Bilden gör den inte rättvisa. Men nu är den i alla fall på plats i växthuset - magnolian! [Magnolia 'Susan'] Låt oss hoppas att den klarar Bergslagsvintern. Annars får vi väl en del att förklara för Dolores & Janne och Daniel...

Heldagsregn har medfört att ytterligare växthusförädling fått inriktas på en del inredningsjobb. Det senaste tillskottet är en synnerligen robust ljuskrona i gjutjärn. Mysfaktorn bättras stadigt på!

Hellre Ohlsson än Pehrson

Lars Leijonborg ut och Johan Pehrson in. Det uppger källor till DN idag, apropå eventuella rockader bland de folkpartistiska ministrarna.

Jag skulle i så fall mycket hellre se att frågan går till Birgitta Ohlsson. Det skulle ge en liberal och feministisk injektion som kommer hela Alliansregeringen till godo!

Euro åt folket



För några veckor sedan inköptes denna trevliga kruka på Höganäs keramik. Den har numera funnit sin plats i växthuset och ska till våren fyllas med kryddor och blomster.

Priset var 800 kronor vilket motsvarar ca 83 euro. I dagens Aftonbladet läser jag att Höganäs kommun ska bli just eurokompatibelt:

"Vid årsskiftet blir euron och kronan parallellvalutor. Nyheten presenterades på fredagen av kommunalrådet Péter Kovács (m) och enligt Helsingborgs Dagblad är köpmän och banker med på noterna.

— Det blir dubbla prislappar i affärerna och bankerna kommer att hantera euro i sina kassor. Förhoppningsvis blir det även euro i bankomater och minutenapparater. Höganäs ligger på kontinenten och vi vill ta det här steget närmare Europa, säger han till tidningen."


Motsvarande system finns idag i Haparanda. Det är pragmatiskt, servicevänligt och bra. Personligen skulle jag inte ha något emot att euron på sikt införs som valuta i hela Sverige även om det inte är den mest aktuella Europapolitiska frågan att driva. Var sak har sin tid. För min del väntar närmast en stunds arbete i växthuset. Rapport kommer.

fredag 5 september 2008

Krig och Fred



Igår kväll hade jag och min gode vän Lasse förmånen att få se generalrepetitionen av "Krig och Fred" på Stockholms stadsteater. Tolstojs drama har ju onekligen viss aktualitet än idag.

Pjäsen förmedlar en osminkad bild av krig. Det är bra - våld och krig ska aldrig någonsin glorifieras. Likväl kan militära maktmedel vara nödvändiga ibland i syfte att bygga långsiktig fred. Aldrig som ensamt verktyg, men som en grundförutsättning för att civila aktörer ska kunna verka under rimligt säkra förhållanden.

Därför blir jag så beklämd över det klassiska misstag som Maj-Britt Theorin, m fl, begick på DN Debatt igår. Att ställa behov av militära och civila insatser i Afghanistan emot varandra är helt enkelt inte en rimlig analys. Båda delarna behövs - under lång tid framöver. Dessutom kan det inte nog betonas att våra svenska soldater är där med ett FN-mandat i ryggen.



Så vad tyckte då en glad teateramatör som jag om själva föreställningen? I korthet;

* Oerhört imponerande prestationer av Shebly Niavarani, Lars Lind och Liv Mjönes i deras respektive rolltolkningar!
* Klart snygg och profesionell uppsättning!
* Emellanåt upplevde jag att själva grundberättelsen drunknade bland alla (tillfälliga) kärleksaffärer - synd.
* Det kändes också som ett lätt malplacerat inslag av lyteskomik när Napoleons rådgivare plötsligt skenade iväg på skånska...
* För lång... Nästan 4,5 timme (med paus) är i mastigaste laget. Men det gör ju inte skådespelarnas insatser mindre berömvärda!

torsdag 4 september 2008

Allt ljus på Ukraina

Jag höll i värdskapet när Stockholmscentern igår kväll arrangerade en politikpub med tema Georgien/Kaukasus. Vår mycket skarpa och engagerande talare var Gunnar Karlson som till vardags är militärrådgivare på UD.

Mycket kan sägas om denna konflikt men fullt klart är att det aktualiserar frågan om Rysslands säkerhetspolitiska ambitioner. I ljuset av detta är det också klart oroväckande med den inrikespolitiska utveckling vi just nu ser i Ukraina. Ett allt mer instabilt läge där kan mycket väl spela Ryssland i händerna och inspirera till ytterligare maktdemonstrationer.

Vi vet att Ukrainas närmande till väst och önskan att bli NATO-medlem ses med extremt oblida ögon av det ryska ledarskapet. Intressen av mer ekonomisk art finns förstås också. Här finns således all anledning för oss i omvärlden att följa utvecklingen med största noggrannhet. En mer eller mindre öppen konflikt mellan Ryssland och Ukraina skulle vara av en helt annan magnitud än den vi nu ser i Georgien.

Så vad kan göras? Viktigast tror jag är att inte vara naiv. Duon Medvedev & Putin har redan visat att de både vill och kan spela ut kort som vi bara för någon månad sedan betraktade som tämligen osannolika.

Fortsatt enighet inom EU är en annan helt central faktor. Allt annat kommer av ryssarna uppfattas som svaghetstecken (och i förlängningen ökad risknivå). Balansgången här handlar om att å ena sidan markera att uppenbara brott mot folkrätten aldrig kan accepteras och måste få konsekvenser. Och å andra sidan att inte hamna i ett retoriskt tonläge som leder till politisk isolering av Ryssland. DET vore värsta tänkbara.

måndag 1 september 2008

Europeisk samling

Idag hålls ett extrainsatt möte med EU:s stats- och regeringschefer med anledning av krisen i Kaukasus. Det är bra - precis denna roll vill jag att EU ska spela. Jag uppskattar också att Sverige intagit en aktiv position med Carl Bildt i spetsen.

Återstår att se hur man i eftermiddag lyckas samla sig kring analys, slutsatser och praktisk handling. Jag tillåter mig i alla fall att vara hyggligt optimistisk.

För den som är säkerhetspolitiskt intresserad kan för övrigt rekommenderas Stockholmscenterns politikpub nu på onsdag kväll. Gunnar Karlson som är militärrådgivare på UD och med egen erfaranhet från tjänstgöring i Kaukasus kommer då dit för att teckna en bild av situationen. Jag tror det kan bli klart spännande resonemang! Nyfiken på tid och plats? Hör i så fall av dig på enklaste sätt.