lördag 29 november 2008

Tradition och förändring

Igår kväll gästade jag Skånecenterns EU-valskickoff med därtill hörande festligheter. Jag inledde ju min politiska bana i dåvarande Södra Skånes CUF-distrikt i början av 80-talet.

En del saker är sig onekligen lika. Medborgarhuset i Eslöv står för värdskapet, det är tal av Karl-Erik Olsson (tidigare jordbruksminister och EU-parlamentariker) och dans till Ezzex orkester. Och så är ju distriktsordföranden densamma nu som då... Även om han förstås avancerat från ungdoms- till moderförbundet.

Men tiden har inte bara stått still. Under de här 25 åren har Centerpartiet förändrats och det är jag otroligt glad för. Samtidigt ska vi förstås inte tappa bort våra rötter. Mitt första politiska torgmöte handlade om att mana till bojkott mot Sydafrika och apartheidregimen där. Så här i efterhand kan jag tänka att det präglat mig mer än jag kunnat ana.

Dels har jag idag utvecklat en kärlek till landet Sydafrika. Dels brinner jag för global solidaritet och internationellt samarbete. Men det finns också raka kopplingar från torget i Svedala till de sakfrågor som står högst på min agenda idag - mänskliga rättigheter, öppenhet, fred och säkerhet.

Detta fick jag också chansen att utveckla på ett par minuter mellan kaffet och dansen. Det kändes bra och jag hoppas förstås få återvända till partivännerna i Skåne!

fredag 28 november 2008

Falis fredagstips

Efter viss tipstystnad levereras här tre godingar inför helgen!

Nostalgitips
Kultduon Adolphson & Falk är ute på Vintertivoli-turné och gästar Rival i Stockholm på tisdag. Gissa om vi kommer vara där?!! Och än finns det biljetter kvar - skynda, skynda!

Glöggtips
Grythyttans Skogsglögg har överlag fått finfina recensioner av allehanda provsmakarpaneler. Vi upptäckte den för flera år sedan och när till och med lilla Mamsen dricker glögg, ja - då är den bra!

Datumtips
28 december. Det vill säga exakt en månad från nu. Då bär det av till Sydafrika i veckorna tre. Jag kan knappt bärga mig...

Mer närliggande är resan till Skåne, närmare bestämt Medborgarhuset i Eslöv. Centerdistriktet har EU-valsupptakt och fest i afton och jag har fått förmånen att bli (hem-)bjuden. Tror det kan bli en kväll av riktigt glada återseenden!

Om rätten att få dö

Barbro Westerholm (fp) är en klok person. Tillsammans med två medförfattare skriver hon på Brännpunkt idag om möjligheten att öppna upp för aktiv dödshjälp. Artikeln är ett svar på den katolske biskopen Arborelius inlägg för någon vecka sedan:

"Vi har vårt fulla människovärde i oss själva, i kraft av att vi är människor, och detta människovärde får aldrig tummas på", skriver biskop Arborelius.

Vi delar den uppfattningen. Men just därför vill vi öppna för möjligheten till läkarassisterat livsslut – vilket inte innebär en skyldighet för läkare att medverka vid dessa tillfällen. Respekten för människovärdet hos patienten innebär att inom vissa givna gränser få vara med och i livets slutskede själv få avsluta sitt liv för att slippa ett outhärdligt lidande och en plågsam död.

Jag påstår inte att frågan är enkel. Men principiellt anser jag att en människa måste få vara suverän att själv bestämma när döden är en barmhärtigare väg än livsuppehållande insatser. Då bör det också vara möjligt att få den hjälpen genom läkares professionella försorg.

torsdag 27 november 2008

Obama vs generalerna

Jag sitter nu på ett tåg på väg till Linköping där jag ska besöka den lokala RFSL-avdelningen ikväll. Just dessa möten är verkligen en del av mitt förbundssekreteraruppdrag som jag uppskattar otroligt mycket!

Samtidigt hinner jag läsa ikapp en del mail. Jag fastnade då för en artikel, skriven av en bekant till mig i USA, som handlar om det politiska spelet för att kunna upphäva "Don't Ask, Don't Tell" (det amerikanska förbudet mot öppet homosexuella i försvaret).

Dr Nathaniel Frank skriver bland annat:

"The true test of leadership is whether Obama can stand up to military resistance with confidence rooted in the wealth of research showing that gay service does not impair the military. Any threat of resignation by senior brass must be ignored. Also, when speaking both to the public and to the military leadership, he should cast the change in terms of national and economic security: We need to retain qualified Americans who are badly needed, reduce wasteful government spending on ineffective programs (training troops to replace lost talent due to "don't ask, don't tell" has already cost an estimated half a billion dollars), ensure job security for the troops, and practice at home the kind of democracy we are fighting for abroad.

The biggest mistake in war is to fight the last battle instead of the next. While the lessons of Clinton's failure should give pause to those who seek to end the ban, so much has changed over the last 15 years that there's no reason that careful, committed leadership can't do it right this time around."

Som jag sagt flera gånger förr vill jag även se svensk politisk påtryckning. DADT är liktydigt med statsledd diskriminering, det vill säga brott mot grundläggande mänskliga rättigheter. Om detta borde Tolgfors tala med sina (blivande) amerikanska kollegor.

Hela artikeln i The New Republic finns att läsa här.

onsdag 26 november 2008

Västtrafik har spårat ur

Västtrafiks korkade beslut fortsätter att engagera. Ur RFSL Göteborgs pressmeddelande:

"Oberoende av hur Västtrafik tänkte när de valde att censurera kampanjen, har de genom sitt agerande tagit ställning. Två killar som snackar om att sätta på en kondom är för mycket. Vad sänder det för signaler till unga killar i Västra Götaland? Är det inte OK att träna att sätta på en kondom, är säkrare sex inget att bry sig om? Eller är problemet att det är två killar som gör det? Är sex och samlevnad något jag inte skall dela med mina kompisar utan något jag skall hålla för mig själv och kanske skämmas över?


Vi undertecknande organisationer anser att Västtrafik som ett av samhället ägt företag bör bära sitt ansvar. Det är inte OK att man saboterar en kampanj som i grunden är jämställd, normkritisk och inkluderande.


Carina Eriksson Kaj Heino Lennie Lindberg

Ordförande Ordförande Sexualrådgivare
RFSU Göteborg RFSL Göteborg EKHO Göteborg"

Fortsätt protestera mot denna outsägliga dumhet!!

Längtan



Efter ett uppehåll (oklart varför) i september-oktober är jag nu igång med träningen igen. Jag har just slutat eftersvettas efter ett bra pass på löpbandet.

Bäst som jag pinnade på där kom jag att tänka på hur mycket jag längtar till stugan. Men dessvärre kommer det dröja ett bra tag tills vi kan åka dit. Å andra sidan står det ju andra spännande saker på programmet i stället. Hur som helst plocakde jag fram en bild på stugan i vinterskrud. Det är förmodligen ungefär så det ser ut där nu.

Springskorna från -96 hänger för övrigt fortfarande med... Ett par nya står på den inköpslista som följer med ner till Sydafrika om en månad och två dagar. Dit längtar jag också!

Västtrafik borde lära av IKEA

IKEA står pall. Konservativa krafter i Polen hotar att bojkotta företaget på grund av att ett killpar figurerar i senaste Family-katalogen. Men det får inte IKEA att darra på manchetten. Företaget står upp och tar sitt sociala ansvar.

Här hemma fortsätter Västtrafik att försvara sitt fullständigt barrocka beslut att censurera en annonskampanj för säker sex bland unga. Två killar med ett budskap om att använda kondom anses "stötande"...

Vill du hjälpa till att avkräva Västtrafik på en förklaring kan det med fördel göras här. Marknadschefen på det västsvenska företaget har onekligen mycket att lära av IKEA!

Hederskompetens

Nu har jag äntligen löst mitt medlemskap i Stockholms centerkvinnor. Det känns bra. Jag gillar det politiska drivet hos ledarduon, Catrin och Stina. Fortsätt så!

Igår kväll sattes fokus på hedersrelaterat våld mot kvinnor. Kickis Åhré Älgamo delade engagerat med sig av sina kunskaper och erfarenheter, bland annat från polisen.

Det som främst slog mig är hur viktigt det är att vi lär oss känna igen hederskulturers symbolik och subtila språk. Att kunna ställa de rätta frågorna - men också att undvika de farliga - kan utgöra skillnaden mellan liv och död för utsatta personer.

Hederskompetens är viktigt ur en annan aspekt också. Och det är att vi lär oss utgå från individer och situationer - inte från kollektiv. För det är förstås inte så att alla som kommer från vissa länder eller folkgrupper per automatik också omfattas av en hederskultur. Generaliseringar är alltid av ondo.

Utmaningen ligger i att inte hamna i en retorik av "vi och de". Underförstått; vår kultur är lite bättre, deras lite sämre. Samtidigt måste vi med kraft fördöma yttringar och beteenden som strider mot demokratiska värderingar och grundläggande mänskliga rättigheter. Sådant kan aldrig ursäktas med hänvisning till vare sig kultur eller religion.

Det innebär ibland en hårfin balansgång. Men gårdagens pass gjorde mig övertygad om att ökad hederskompetens är ett ovärderligt verktyg.

tisdag 25 november 2008

Migrationsverket spelar med människoliv

Ur pressmeddelande från RFSL idag:

Migrationsverket har beslutat att avhysa en homosexuell man till Afghanistan. […] Mannen kom till Sverige för sju år sedan och fick då ett tidsbegränsat uppehållstillstånd. När det skulle omprövas fick han avslag på sin nya ansökan. Han har därefter lämnat in en ny ansökan och bl.a. anfört att han riskerar att förföljas i sitt hemland på grund av sin sexuella läggning.

I sitt beslut säger Migrationsverket att mannens sexuella läggning är en ny omständighet som man har att pröva i sak. Migrationsverket anser dock inte att mannen har kunnat bevisa att han skulle förföljas av den anledningen i sitt hemland. Detta är en märklig och felaktig slutsats som strider mot Migrationsverkets vägledande beslut om hur ayslansökningar från hbt-personer ska bedömas.

- RFSL fördömer starkt beslutet och kräver att avvisningen ska stoppas i avvaktan på att migrationsdomstolen hinner pröva överklagandet, säger Sören Juvas i en kommentar.

I det vägledande beslutet hänvisar Migrationsverket till förarbetena där riksdagen bl.a. säger att det inte är acceptabelt att skicka tillbaka någon till ett land om han eller hon där riskerar att tvingas dölja sin sexuella läggning. Det är i lag förbjudet att vara homosexuell i Afghanistan. Situationen för homosexuella i Afghanistan är på många sätt värre än i Iran och det är uppenbart att mannen skulle få stora problem med sin sexuella läggning om han måste återvända.

Ja, vad ska man säga...? Naiviteten hos våra myndigheter är understundom stor, vare sig det handlar om situationen för hbt-personer eller förhållanden i Marockanska fängelser... Skärpning!

Kvinnovåld och Västtrafik

Idag är det internationella dagen mot kvinnovåld. Det är en angelägen dag att uppmärksamma, vilket också görs på olika sätt. Själv ska jag ta tillfället i akt att fördjupa mig i det hedersrelaterade våldet genom ett seminarium som Stockholms centerkvinnor arrangerar ikväll.

Så till gårdagens galet vansinniga beslut från Västtrafik att censurera bort en bild med två killar och ett kondombudskap... Jag har nu kontaktat det centerpartistiska regionrådet i Västra Götaland, Kent Johansson, och hoppas förstås få återkomma med positiv respons i ärendet.

Till dess fortsätter jag uppmana alla mina engagerade bloggläsare att avkräva Västtrafik en förklaring. Orka protestera!

måndag 24 november 2008

Säker sex - inget för Västtrafik



Jag läser på expressen.se att Västtrafik censurerar en affischkampanj för säker sex bland unga. Gissa vilken av de två bilderna som plockats bort...?

Vem det är Västtrafik tror sig skydda har jag ingen aning om. Men jag vet tämligen väl vilka som drabbas. Och det är unga killar och tjejer som funderar över sin sexualitet.

Jag hoppas att den politiska uppdragsgivaren vågar ta direktörerna på Västtrafik i örat. Och varför inte skicka dem på kurs? Homofobin och moralismen har många olika ansikten... Själv har jag skickat ett mail till företagets kundtjänst och väntar med spänning på svar. Ta gärna chansen att reagera, du också! Kontaktformulär hittar du här.

För övrigt rekommenderas sajten www.umo.se - en ungdomsmottagning på nätet. Stå på dig, Love!

Göteborgarkontrakt - NEJ TACK!

Jag har förstått att debattens vågor gått höga idag efter moderaternas utspel om svenskkontrakt för nyanlända. Även en och annan socialdemokrat lär ha hakat på tåget.

Jag vill inte leva i ett land som gör skillnad på folk och folk beroende på var man är född. Kontrakt - JA VISST! Men då ska de omfatta ALLA - också oss som råkat haft fördelen att födas här. Särskilda avtal mellan staten och de som bosätter sig i Sverige senare i livet känns som en fullständigt vansinnig väg att gå.

Nej. Jag vill inte se några svenskkontrakt. Lika lite som europékontrakt eller göteborgarkontrakt. Låt oss istället arbeta med förbättrad inroduktions- och språkutbildning för nyanlända, krav i skolan (föräldrar ska inte kunna välja bort t ex sim- eller sexualundervisning för sina barn), att öppna upp arbetsmarknaden och att rusta våra miljonprogramsområden. Först då skapar vi förutsättningar för verklig integration.

Ett kallare Sverige

Snön faller i Stockholm och vinden viner runt knutarna. Det är en synnerligen ogästvänlig morgon.

Osökt leds tankarna till Sverigedemokraterna. Magasinet NEO har i sitt senaste nummer en artikel under rubriken "En valnatts mardröm". Den manar till eftertanke.

Läsvärd - som alltid - är också tidningen EXPO. Deras medarbetare Alexander Bengtsson har skrivit en handbok för alla som vill bemöta SD och deras idéer. "Sverigedemokraterna har fel" kan köpas direkt från Expo för 125 devalverade svenska kronor. Gör det gärna - för den goda sakens skull!

Missa inte heller Gustav Fridolins artikel i det nya numret (4/2008). Han problematiserar kring att Sverige får återkommande kritik från FN:s kommitté för avskaffandet av rasdiskriminering eftersom vi inte har ett förbud mot rasistiska organisationer.

"Sverige verkar ha gett upp kärnan i den idealistiska strategin: att tala med dem som attraheras av extremismen. Är vi inte längre förmögna att göra det, kan man fråga sig med vilken rätt regeringen åker till Genève för att lära FN hur en antirasistisk slipsten ska dras."

Jag håller med Gustav. Men mer om det i kommande inlägg.

fredag 21 november 2008

Heja Värnpliktsrådet!

Inte bara Lissabonfördraget ratificerades igår kväll. Även ett nytt Värnpliktsråd utsågs. De sju nya ledamöterna är:

Katja Adolphson, Lv 6, Sollentuna
Nina Enoksson, 3.sjöstrid, Gislaved
Jonas Eriksson, Livgardet, Enköping
Antoine Gabert, FM UndSäkC, Täby
Christoffer Lindqvist, P 7, Uppsala
Paulina Rehbinder, Livgardet, Mölndal
Oscar Rosén, Livgardet, Stockholm

GRATTIS & LYCKA TILL, säger jag! (Men varför så Livgardestungt....?)

Snart ska vi för övrigt hem till Linda som är en tidigare rådsmedlem och god vän. Det blir något av ett farewell-party inför stundande avresa till Afghanistan där hon ska tjänstgöra som Gender Advisor det närmaste halvåret. Klart spännande - men först, som sagt, fest!

Befriande JA

Hurra!! Riksdagen röstade igår kväll JA til att ratificera Lissabonfördraget. Röstsiffrorna blev 243 JA, 39 NEJ och 13 som avstod.

Vi vet att en del borgerliga ledamöter lämnat partilinjen vilket förstås är helt i sin ordning. Vad jag är nyfiken på är om någon miljö- eller vänsterpartist faktiskt röstade JA...? Hur högt i tak är det bland EU-bakåtsträvarna egentligen?

onsdag 19 november 2008

Värnpliktsnostalgi





Jag kan bara inte undanhålla er två värnpliktsrådsaffischer från sent 80- och tidigt 90-tal... Se, läs och njut! (Även om bildkvaliteten inte är den bästa...)

Snart är det dags för bankett. Med tanke på 40-årsfirandet misstänker jag att det kommer rymmas en och annan överraskning och bli riktigt trevligt!!

Grattis från Värnpliktskongressen!

Jag har just anlänt till den 40-årsjubilerande Värnpliktskongressen i Eskilstuna. Det innebär att värnpliktsrörelsen och jag är jämngamla... (Det hände mycket bra -68!)

Tidigare idag utnämndes P7 i Revingehed till årets bästa förband. Det känns väldigt välförtjänt. De har i många år jobbat målmedvetet med värdegrundsfrågor och värnpliktigas medinflytande.

Stort GRATTIS säger jag också till Henrik Wallerius, min vän och kollega, som nyss tilldelades Robert Holmgrens minnespris. Det är ett pris för 'behjärtansvärda insatser för Sveriges totalförsvarspliktiga' och därmed ett av de finaste erkännandena man kan få i vår bransch!

JA till ett starkare Europa

Det närmar sig beslut om Lissabonfördraget. Vår EU-minister Cecilia Malmström (fp) skriver idag på SvD:s Brännpunkt och reder ut de grundläggande begreppen. Artikeln är bra och läsvärd.

Jag är stolt över att vi har en regering som bejakar EU-samarbetet. Lissabonfördraget leder till ökad öppenhet, samordning och effektivitet i EU:s beslutsfattande. Det medför också ett stärkt svenskt inflytande.

Ett NEJ till Lissabonfördraget skulle innebära ett JA till det Nicefördrag som utgör dagens ordning. Det är verkligen inte att föredra.

tisdag 18 november 2008

Generaler mot "Don't Ask, Don't Tell"

När jag besökte USA i juni 2005 träffade jag Aaron Belkin vid Palm Center på University of California. Redan då var han synnerligen engagerad i att beskriva konsekvenserna av "Don't Ask, Don't Tell" (DADT är det amerikanska försvarets förbud mot öppet homosexuella) och att bilda opinion för en förändring.

Nu har Aaron lyckats få 104 pensionerade amiraler och generaler att skriva under en uppmaning om att häva DADT. Makten att göra det ligger i presidentens händer.

Associated Press rapporterar:

The move by the military veterans confronts the incoming administration of President-elect Barack Obama with a thorny political and cultural issue that dogged former President Bill Clinton early in his administration.

"As is the case with Great Britain, Israel, and other nations that allow gays and lesbians to serve openly, our service members are professionals who are able to work together effectively despite differences in race, gender, religion, and sexuality," the officers wrote.

The officers' statement points to data showing there are about 1 million gay and lesbian veterans in the United States, and about 65,000 gays and lesbians currently serving in the military.

The military discharged about 12,340 people between 1994 and 2007 for violating the "don't ask, don't tell" policy, according to the Servicemembers Legal Defense Network, a military watchdog group. The number peaked in 2001 at 1,273, but began dropping off sharply after the Sept. 11 attacks. Last year, 627 military personnel were discharged under the policy.

Snart är det upp till bevis för Obama. Personligen hoppas jag också att vår egen försvarspolitiska ledning tar chansen att trycka på. Så länge det amerikanska förbudet består löper även svensk personal en uppenbar risk att utsättas för svårartad homofobi i det internationella samarbetet.

LIFT THE BAN. NOW!

måndag 17 november 2008

Sara/Claes är frisk!

Tänk - jag har haft det på känn länge...! Min vän Sara/Claes är inte alls sjuk, utan en synnerligen frisk och välmående transvestit.

Från årsskiftet upphör bland annat fetishism, sadomasochism och transvestism att betraktas som diagnoser. På motsvarande sätt plockades homosexualitet bort från listan över sjukdomsbegrepp 1979.

Socialstyrelsens generaldirektör, Lars-Erik Holm, förklarar i DN:

- Att vi tog bort homsexdiagnosen tror jag till viss del har bidragit till att folk har en annan syn på homosexuella idag än på 60- och 70-talet. Det gav homosexuella en självkänsla i och med att de inte längre hade en sjukdomsstämpel på sig. Och det hoppas vi att den här förändringen också ska åstadkomma, säger Lars-Erik Holm.

- Det är viktigt för de här individerna att samhället erkänner dem som fullvärdiga medborgare, säger han.

UTMÄRKT!

söndag 16 november 2008

Vägen till Europaparlamentet

Nu är det klart! Vår lista till Europarlamentsvalet den 7 juni är fastställd. Valplattformen likaså. Därmed har vi lagt grunden för den valkampanj som har siktet inställt på 3 mandat. Själv finns jag på en hedrande 15:e-plats (av totalt 45).

Jag säger också särskilt GRATTIS till Marie Wickberg som lyftes upp till plats 4. Det kommer tveklöst innebära en extra skjuts i EU-visionär riktning!

Lite stolt är jag också över att ha lyckats lobba igenom en utökad och vässad skrivning på hbt-området i valplattformen. Det innebär att centerpartiet synliggör det förtryck som hbt-personer fortfarande utsätts för runt om i Europa och att vi vill att EU ställer sig bakom Yogyakartaprinciperna. Principerna har arbetats fram av internationella MR-experter och är ett verktyg för att erkänna hbt-rättigheter som en självklar del av de mänskliga rättigheterna.

Stort tack till Per Ankersjö, ordförande i Stockholmscentern, som talade för förslaget och Lena Ek, vår kvinna i Europaparlamentet, som uttryckte sitt stöd!

Kandidatutfrågning i Norrköping



Som en av kandidaterna till Europaparlamentet har jag nyss deltagit i en utfrågning under centerns framtidskonvent i Norrköping. Vi var ett 30-tal personer som grillades i en dryg timma. Sammantaget känns det fantastiskt bra med så många EU-positiva och engagerade kandidater.

Mitt mest utstickande svar var ett NEJ till turkiskt medlemskap i EU. Det kan förstås kräva sin förklaring eftersom jag i grunden är extremt positiv till utvidgning av EU. Men vad jag däremot inte är beredd att göra är att dagtinga med mänskliga rättigheter.

Min slutsats av det är att vi gör klokt i att skynda långsamt med Turkiets medlemskapsprocess. Risken är annars att vi i någon slags överambition adopterar bristande respekt för bland annat kvinnors och hbt-personers rättigheter. En sådan utveckling vill jag inte medverka till. Turkiet måste leverera respekt för mänskliga rättigheter först. Medlemskap sen.

lördag 15 november 2008

Framtidens utmaning är redan här

Våra centerministrar föreslår på DN Debatt idag att bensinbilar ska fasas ut före 2025. Utmärkt, tycker jag!

Domedagsprofeterna försitter förstås inte chansen att utmåla förslaget som dödsstöten för svensk bilindustri. Jag tror precis tvärtom. Fordonstillverkare världen över står inför en gigantisk utmaning i omställningen till klimatmässigt hållbara bilar. Med en tydlig politisk mix av morötter och piskor har Volvo och SAAB unika möjligheter att bli ledande i denna utveckling.

Jag hoppas att vår bilindustri antar utmaningen. Här finns en enorm potential att bli världsledande och att vinna framtida konkurrensfördelar. Jag kan omöjligtvis se att det finns en motsättning mellan klimatansvar och välfärd.

Senare idag åker jag till Norrköping för att ansluta till centerns framtidskonvent. Det ska bli klart inspirerande!

fredag 14 november 2008

Jaktvin



Jag fick ett mail från Elin på Grythyttan Vin för en stund sedan. Vi har haft kontakt tidigare då jag bland annat stödjer deras kamp för att tillåta gårdsförsäljning av egenproducerat vin i Sverige. Dessutom ligger ju Grythyttan granne med Hällefors där vi har vår stuga.

Men nu var ämnet ett annat, nämligen en lysande - och välförtjänt - recension av Grythyttan Jakt, 2007:

"Det är lätt att tro att matvin måste vara gjorda på druvor. Men inhemska bärviner har definitivt en plats. Grythyttan Jakt har till exempel visat sig vara i det närmaste fulländat tillsammans med vilt."

Höst innebär jakt. Och det innebär vilt i grytorna på många håll. Varför inte testa? Själva har vi inte blivit besvikna.

Herrarnas fria åkning

Män väljer män. Det är ett klassiskt fenomen. Jag blev därför inte särskilt förvånad när Erik Lagersten igår presenterades som ny informationsdirektör i Försvarsmakten.

Informationsdirektören ingår i Försvarsmaktens högsta ledning (FML) och arbetar direkt under ÖB. FML består av 11 ledamöter varav samtliga numera är män.

Ansvaret för denna obalans (!) är i högsta grad delat mellan den politiska nivån och myndigheten själv. Men grundfrågan kvarstår: i vilken annan offentlig verksamhet skulle man tillåta en total exkludering av kvinnor (eller män) i ledningsgruppen...?

I Försvarsmaktens jämställdhetsplan finns tydliga mål om att öka andelen chefer som är kvinnor. Det uttalas också att ett jämställdhetsperspekiv ska genomsyra alla delar av rekryteringsprocessen. Måhända har dessa ingångsvärden faktiskt varit ledstjärnor även vid val av informationsdirektör. Det har bara inte funnits några tillräckligt kompetenta kvinnor att headhunta, helt enkelt. Så skulle det ju kunna vara - eller...?

Jag tillåter mig att tvivla. Men önskar samtidigt Erik lycka till i sitt nya värv!

torsdag 13 november 2008

Fröken Fiffi



Är det någon mer än jag som lagt märke till RFSU:s senaste reklamkampanj? Fröken Fiffi är ju helt underbar! Bilden (klicka på den så blir texten läsbar) är från en busskur på Fleminggatan.

Själv sitter jag nu på ett tåg från Falun där jag hälsat på RFSL Dalarna. Ikväll blir det ett motsvarande besök hos nystartade RFSL Västmanland. Och dessförinnan några timmars kontorsarbete (jodå, jag har ett jobb att sköta också!) och en stunds centerkampanjande på Stockholms central... Puh!

onsdag 12 november 2008

Åsa Petersen om soldatens uppgift

Soldatens uppgift: hjälpa våldtäktsoffer.

Det är rubriken på Åsa Petersens klart träffsäkra ledare i dagens Aftonbladet. Läs den gärna (inte bara för att jag råkar vara citerad)!

Jag har skrivit två tidigare inlägg på samma tema. De kan läsas här och här.

Klöver, maskros eller sippa?



DN skriver idag om Centerns framtidskonvent i helgen som kommer. Bland annat ska valmanifestet inför sommarens Europaparlamentsval antas. Det kommer ha en mycket EU-konstruktiv (läs: positiv!) prägel vilket jag förstås uppskattar. Maud Olofsson lyfter också fram ökat fokus på ungdomar och skola.

I tidningsutgåvan väljer DN att illustrera artikeln med en bild över sviktande opinionssiffror. Men någonstans har det slitit sig i korrekturgranskningen eftersom en eller annan maskros smugit sig in i grafiken.... Personligen kan jag leva med det. Det vore betydligt värre att sammanblandas med blå- eller vitsippor.

tisdag 11 november 2008

Historia som förpliktigar

Apropå (s)-utspelet om dramatiskt sänkt ambition i det säkerhetspolitiska EU-samarbetet noterar jag att SvD:s ledarsida helt delar min analys från gårdagen. Men det var måhända inte helt oväntat.

Idén om att Sverige ska minimera sina åtaganden inom ramen för EU:s stående snabbinsatsförband kommer sällsynt feltajmad, sett ur ett historiskt perspektiv.

Igår högtidlighölls 70-årsminnet av kristallnatten (starten på judeförföljelsen) och idag uppmärksammas att det är 90 år sedan första världskriget i praktiken var över (den elfte timmen, den elfte dagen, den elfte månaden...). Det är händelser i vår moderna historia som manar till eftertanke.

Jag vill se ett Europa som tar ansvar för fred och säkerhet - både på den egna kontinenten och vid konflikter som exempelvis den i Kongo. Och jag vill att Sverige tar aktiv del i detta ansvar. Då duger det inte att reducera det svenska truppbidraget till "ett hundratal personer" som Anders Karlsson (s) föreslår.

Låt inte vänstern diktera villkoren för försvars- och säkerhetspolitiken. Då blir vi snart marginaliserade på den internationella arenan. Det tjänar verkligen ingen på.

måndag 10 november 2008

Mamma Afrika har tystnat



Jag måste erkänna. Vi har ingen av hennes skivor i vår CD-samling. Men Miriam Makeba hade en fantastisk röst och utstrålning och hennes kamp mot apartheid är värd all beundran!

Frid över Mamma Afrikas minne.

An(s)var?

Sossarnas försvarspolitiska talesman, Anders Karlsson, vill nu ompröva Sveriges kommande deltagande i EU:s snabbinsatsstyrkor. Det låter Ekot och Politikerbloggen meddela idag. Möjligen ska utspelet ses som en desperat flirt med vänstern i de kärvande koalitionsförhandlingarna. Särskilt konsekvent och ansvarstagande är det i alla fall inte.

Arbete för fred, stabilitet och säkerhet är den enskilt viktigaste frågan för det Europeiska samarbetet (och för all del på global nivå också). Fred byggs förstås inte med vapen men få bestrider idag att militär intervention utgör en nödvändig delkomponent i många konfliktlösningssituationer. Det kan handla om att lösa såväl fredsframtvingande som fredsbevarande uppgifter i syfte att skapa en hållbar situation för civilbefolkning och övriga internationella återuppbyggnadsinsatser.

Ska EU som organisation kunna fylla en trovärdig funktion på det säkerhetpolitiska området krävs alltså samordnad militär förmåga av viss tyngd. Vi vet också att tidiga insatser skapar bäst förutsättningar att faktiskt göra nytta. Snabbhet är därför viktig. Utifrån dessa ingångsvärden har konceptet med stående snabbinsatsstyrkor skapats och där ansvaret mellan länder delas över tid.

Detta ansvar vill Anders Karlsson alltså nu att Sverige ska dra sig undan, alternativt drastiskt skära ner. Underförstått: låt någon annan ta hand om skitjobbet. Det är inte den typen av statsmannaskap jag vill se. Sverige har en lång tradition av att solidariskt ställa upp med stöd till oroshärdar, både militärt och civilt. I sin tur bygger det förstås på en insikt - från Palmes tid och framåt - om att retorik måste backas upp med handling för att vara trovärdig.

För Mona Sahlin hägrar fortfarande statsministerposten. Det vore därför på sin plats med ett besked. Delar hon den presumtive försvarsministerns syn på sänkt svensk ambition i det försvars- och säkerhetspolitiska samarbetet med andra länder?

söndag 9 november 2008

Luftslottet som sprängdes

Redan i förmiddags läste jag hela SvD:s reportage om Bam Björlings tvivelaktiga affärer. Det var illavarslande läsning men jag har fram till nu avstått från att kommentera då det händer att verksamheter som Kvinnoforums får fiender. Därmed skulle det kunna finnas andra bakomliggande motiv till olika kritiska synpunkter eller sakuppgifter som grävs fram.

Nu har jag även sett Kalla Faktas reportage och det blir allt mer uppenbart att Bam och hennes man, Sten Lindeberg, på ett fullständigt skrupelfritt sätt låtit maximering av personliga fördelar gå före verksamhetens väl och ve.

Det handlar om ett missbrukat förtroende. Den typen av fall blir alltid tunga. När den verksamhet man sviker dessutom handlar om stöd till utsatta kvinnor uppstår en närmast irreparabel skada. Jag hoppas att styrelse, bidragsgivare och övriga partners tar sitt fulla ansvar för att gå till botten med det medvetna manipulerande som tycks ha präglat Bam Björlings ledarskap. En polisanmälan borde lura bakom hörnet.

Tyvärr kastar det här en lång skugga över Bam Björlings samlade gärning. Jag förutsätter att varken hon eller hennes make tills vidare inte engageras för något som helst uppdrag i det offentligas regi. Fiffel på mänskliga rättigheters bekostnad gör mig rejält förbannad!

Genuskompetens = mer pang för pengarna!

Jag har jobbat med mångfalds- och jämställdhetsfrågor i många år - inte minst i försvaret. Med andra ord är jag van vid att ständigt ifrågasättande är en del av normalbilden. Ett visst mått av krypskytte likaså.

Ett trist exempel på detta, i det lite större och publika formatet, var torsdagens artikel på DN Debatt som jag också kommenterat tidigare. Tyvärr hakar nu också Johanne Hildebrandt på genom sin krönika i dagens Aftonbladet. Det känns onekligen extra tråkigt med tanke på att Johanne är en människa jag i högsta grad uppskattar, både som person och i sin yrkesroll. Men jag tycker att hon siktar galet fel med följande formuleringar (apropå tillståndet i försvaret):

"Trist är det att något så viktigt förvandlats till ett svindyrt vuxendagis som enbart finns till för de anställdas skull i stället för att tjäna oss kunder. Däremot satsas det på [...] HBT-arbete, deltagande i Pride och framlyftande av kvinnors rättigheter."

Jag välkomnar verkligen en debatt om försvarets uppgifter, struktur och effektivitet. Det är inte det som stör mig. Nej, det är i stället försöken att framställa något slags motsatsförhållande mellan arbetet för sunda attityder å ena sidan och operativ effekt å den andra. Och värre ändå. Man får det nästan att låta som om vårt arbete för ett medvetet genus- och MR-perspektiv skulle vara roten till allt ont (underförstått: stjäl fokus och resurser?). Här tänker jag att en eller annan skribent blir förklaringen skyldig.

Varför kan vi inte bara enas om det som borde vara så självklart? Nämligen att försvarets yttersta existensberättigande handlar om att med vapenmakt värna frihet och demokrati och de värden den vilar på. Efterlevnad av mänskliga rättigheter är förstås helt centrala delar i dessa. Lägg till det att vi ska lösa uppgifter i otroligt komplexa miljöer, inte minst kulturellt. Grundläggande mänsklig respekt, baserad på kunskap och förståelse, blir därmed något av överlevnadsfrågor för vår organisation och med direkt bäring på kärnverksamheten.

En genuskompetent soldat är alltså inte en sämre soldat. Återigen - det finns verkligen inget motsatsförhållande. I själva verket förhåller det sig precis tvärtom! En soldats framgång bygger till stor del på förmågan att interagera med andra människor och bygga förtroende. Användning av maktmedel och eldkraft är bara en sista utväg (men som vi självklart också måste behärska till fullo).

Sverige är just nu världsledande i att omsätta FN-resolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet till praktisk handling. Och det handlar inte om att exportera svensk jämställdhet i någon slags klassisk bemärkelse. I stället handlar det om insikten att kvinnors aktiva delaktighet är en förutsättning för att kunna bygga långsiktig stabilitet i ett konfliktområde.

Det i sin tur kräver målmedvetenhet, kunskap och verktyg bland oss som verkar där. I slutändan är det en fråga om att uppnå en högre operativ effekt. En insats som bara når halva befolkningen (läs: den manliga) är helt enkelt inte framgångsrik. Kort sagt; genuskompetenta officerare och soldater ger oss mer pang för pengarna!

Så till doktorand Ydén, vännen Johanne, samt en eller annan Världen idag-journalist, har jag en vädjan. Ni menar förmodligen gott med att lyfta en debatt om ett bättre försvar. Men att gå vägen via att undergräva arbetet för en jämställd försvarsmakt präglad av mångfald och respekt är att göra er och oss en rejäl otjänst.

I sammanhanget vill jag också rikta ett tack till generallöjtnant Sverker Göranson som på Försvarsmaktens hemsida med ödmjukhet står upp för den inslagna vägen i dessa avseenden. Det behövs.

fredag 7 november 2008

Regeringen levererar, sossarna protesterar

Reinfeldt valde häromdagen en kreativ och pragmatisk lösning för att slutligen kunna införa det könsneutrala äktenskap som så många av oss längtar efter. Inriktningen är att det ska kunna börja gälla redan från den första maj nästa år.

Kd-frustrationen kring detta är förstås väntad. Men sossarnas sandlådereaktion kan jag bara känna besvikelse över. Att dra regeringens hantering inför KU är löjeväckande. Varför kan vi inte bara glädjas över att den fråga som vi sakpolitiskt är överens om nu får sin lösning?

Nåväl - Bodströms, med fleras, ryggmärgsbeteenden utgör väl någon slags kombination av desperation och ovana av opposition. Men ska man tro den senaste opionionsundersökningen i Expressen så ökar sannolikheten stadigt för att han ska få öva mer på just oppositionsrollen. Som man bäddar får man ligga.

Personligen tror jag dock inte att Bodström kommer stanna kvar i politiken vid en valförlust för vänsterkartellen (om det nu finns en sådan...?). Redan nu verkar ju såväl advokatarbete som författarskap vara av betydligt större intresse än grovjobbet i riksdagen.

Kandidat nummer 15



Idag är det exakt 7 månader kvar till Europarlamentsvalet. Det är alltså en bra dag för att presentera Centerpartiets förslag till lista. Slutligt kommer den att fastställas i samband med partiets förtroenderåd den 16 november.

Jag är föreslagen att finnas med på 15:e plats och det känns klart hedrande! Europafrågorna är fantastiskt viktiga och jag tror på EU som idé och projekt. Att få jobba med att skapa engagemang för EU-tanken och parlamentsvalet är något jag verkligen ser fram emot. Centern siktar på 3 mandat och jag ska förstås försöka dra alla mina strån till stacken.

De frågor jag brinner för är demokrati, mänskliga rättigheter och säkerhetspolitik. Till det kommer klimatfrågan som kräver lösningar på såväl Europanivå som globalt. Överhuvudtaget drivs jag också av övertygelsen om att EU måste fortsätta utvecklas i riktning mot en värdegrundsbaserad organisation. I slutändan är det bara så fred, stabilitet och hållbar utveckling kan åstadkommas!

Våra toppkandidater är:

1. Lena Ek
2. Kent Johansson
3. Abir Al-Sahlani
4. Håkan Larsson
5. Marie Wickberg

Och så förstås jag på plats 15...!

ILGA News

Så är då ILGA:s världskonferens över... Det har varit en klart givande vecka och med en hel del utmaningar att ta hand om. Vår 5 personer starka Sverige-delegation har varit klart aktiv och framgångsrik i flera viktiga frågor.

Bland personförändringarna märks att Gloria Careaga-Perez från Mexiko och Renato Sabbadini från Italien nu tar över det tudelade ledarskapet för ILGA. Jag tror det kommer bli utmärkt.

I eftermiddag tar jag flyget hem. Och även om jag just för stunden känner mig socialt utmattad så ser jag redan nu fram emot nästa konferens i Rio de Janeiro våren 2010...!

torsdag 6 november 2008

Försvar för mänskliga rättigheter

"Mycket resurser läggs på att förbättra intern och extern image med olika aktiviteter med diskutabel relevans för kärnverksamheten. Försvarsmakten satsar resurser på Gay pride-aktiviteter, "Mission impossible"-inspirerade reklamkampanjer, kvalitetscertifiering, genusforskning."

Orden är hämtade från dagens DN Debatt. Visst är det fantastiskt vad hbt- och jämställdhetsarbete kan väcka känslor...! Någonstans är jag förstås också stolt över det genomslag vi uppenbarligen fått.

Men! Att försöka frikoppla ett engagerat försvar för grundläggande mänskliga rättigheter från Försvarsmaktens kärnverksamhet är inget annat än ett gigantiskt feltänk. Jag träffade Karl Ydén för några år sedan och måste säga att jag är genuint besviken över denna sensationssökande debattstil.

Jag brukar säga att det finns ett rakt samband mellan vardagsbeteenden och vår effektivitet i internationella insatser. Vi blir inte bättre i Afghanistan, Tchad eller Kosovo än vad vi förmår att vara mot varandra i det egna fikarummet.

Att stå upp för alla människors lika rättigheter och möjligheter är i allra högsta grad en förtroendefråga för Försvarsmakten. Synd bara att en eller annan doktorand väljer att bortse från detta i syfte att skapa rubriker för sin avhandling.

onsdag 5 november 2008

Äntligen!!!

Även här i Wien har vi förstås nåtts av beskedet att en könsneutral äktenskapslagstiftning kan bli verklighet redan från den första maj nästa år. Det gör mig oerhört stolt och glad idag!

Att frågan nu överlämnas till riksdagen vittnar om ledarskap och pragmatism. Diverse kristdemokrater kommer ännu ett tag att fortsätta sin högljudda kamp för ojämlikhet. Men vem bryr sig en dag som denna...?

För övrigt kommer jag på mig själv med att nynna på BWO:s "Bells of Freedom" med ett stort leende på läpparna.

Små och stora val

En dag som denna måste jag ju börja med att uttrycka min glädje över att Barack Obama valts till USA:s nästa president. Det är ett historiskt val och jag är övertygad om att det kommer betyda mycket för att bidra till en stabilare och tryggare värld!

Här i Wien har vi valvånda av en något annan dignitet men icke desto mindre spännande. Såväl ledarskap som stadgar kommer sättas på rejäla prov om någon timme... Och den svenska delegationen är aktiv.

To be continued...

tisdag 4 november 2008

Civiläktenskap - när tiden är mogen



Igår kväll var det skönt invigningsmingel i Wiens stadshus och här är några av mina vänner. En bild på mestadels vita män speglar dock inte alls mångfalden här. Vi är omkring 200 delegater från över 80 nationer. Det är fantastiskt!

Religion och dess kluvna förhållande till hbt-personer var ett av ämnena för gårdagen. Mitt huvudbudskap var att religion och stat/lagstiftning bör hållas så separerade från varandra som det överhuvudtaget går. Det anser jag ska gälla även i Sverige.

Och det leder mig osökt in på de frågor jag får om min ståndpunkt rörande de senaste dagarnas äktenskapsutspel. I grunden är jag helt för att införa civiläktenskap och därmed frånta samfunden deras vigselrätt (i juridisk mening). Men jag har två avgörande reservationer:

1. Det ska fortfarande benämnas just civilÄKTENSKAP. Principiellt är det av yttersta vikt att inte staten släpper tolkningsförteträdet av ordet äktenskap till olika religiösa företrädare.

2. Tidpunkten är fel. Processen med att skilja kyrka och stat åt har egentligen inget med könsneutrala äktenskap att göra. Det vore olyckligt om det upplevs som homosexuellas "fel" att inte heteropar får/kan gifta sig i kyrkan på samma sätt som tidigare. Jag ser som sagt gärna en sådan utveckling men det är en helt annan debatt. Låt oss ta den när tiden är mogen!

måndag 3 november 2008

Solsken och vänner i Wien

Igår eftermiddag kom jag fram till Wien och om en dryg timme börjar ILGA World Conference. Senast det begav sig var våren 2006 så det blir förstås en hel del kära återseenden.

Men det jag för stunden uppskattar allra mest är det underbara höstväder som den österrikiska huvudstaden bjuder på. Det pratas om 15-18 grader och sol mest hela veckan. Härligt!

lördag 1 november 2008

Jag ska bli centerkvinna

Jag ska gå med i Centerkvinnorna. Löftet utdelades igår kväll på kamrat Gustavs 36-årsfest.

Jag noterar också att äktenskapsdebatten rasar vidare. Så här dagen efter får min favoritriksdagsledamot - tillika centerkvinnornas ordförande - stå för argumentationen från sin blogg:

"Var in och kollade mejlen. Ny kampanj… Denna gång om äktenskapet.

-Inte ett stöd för att kriminalisera tvångsäktenskapet som jag skrev i SVD i torsdags.
-Inte till stöd för att motverka våld mot kvinnor som är mest otrygga i vad som ska föreställa hemmets lugna vrå som jag kräver.
-Inte heller för att äktenskapet ska vara öppet för alla.

Nej. Budskapet är att bevara äktenskapet för man och kvinna. Mitt svar är att jag säger ja till en könsneutral äktenskapslag och nej till äktenskapsfundamentalister."

Tack, Annika!