torsdag 30 april 2009

First Impression Report

Jag är nu på plats i Afghanistan. Här kommer några första bilder och tankar efter ett intensivt uppstartsdygn.



Resan hit gick via Abu Dhabi. Ovan har vi just landat på flygbasen Marmal utanför Mazar-e-Sharif, bytt om till uniform och är på väg till fordonen som ska ta oss till vår egen camp.



Första morgonen på Camp Northern Lights (CNL). Jag har just avverkat en löprunda inne på området och njuter av solen som börjar bryta fram genom diset. I bakgrunden ser vi de berg som omger Mazar-e-Sharif. Vackert!



Direkt in i hetluften! Linda, min företrädare, ordnade så att jag kunde följa med på ett möte i UNAMA:s regi. UNAMA står för United Nations Assistance Mission i Afghanistan och är det FN-organ som samordnar insatsen här. Gårdagens möte hade formen av en arbetsgrupp för mänskliga rättigheter och deltog gjorde flera av de personer som kommer vara viktiga samverkanspartners för mig framöver.

Det kändes riktigt bra och gav också en bild av hur fantastiskt viktigt vårt uppdrag är här nere, inte minst kopplat till kvinnors och barns utsatthet. På samma tema tror jag mig kunna rekommendera ett kommande reportage i SvD nu på söndag - "Du kan glömma bort ditt eget barn - Kvinna i krig".



Kapten Krister Fahlstedt, Gender Field Advisor.



Kvällshimmel över Camp Northern Lights.

måndag 27 april 2009

I fredens tjänst

Då är det dags. Efter månader av föberedelser bär det nu av till Afghanistan och befattningen som Gender Field Advisor vid vårt förband i Mazar-e-Sharif. Hemkomst är planerad tilll luciaveckan - såvida ni inte kryssar mig tilll Bryssel, förstås...!

Jag kommer i möjligaste mån hålla bloggen uppdaterad så fortsätt gärna titta förbi här. Det bör finnas både miljöbilder och politiska kommentarer att se fram emot!

fredag 24 april 2009

Two for Europe

Jag och fantastiska Marie Wickberg har numera en blogg ihop! Under rubriken Two for Europe tänker vi dela med oss av tankar och idéer fram till Europaparlamentsvalet den 7 juni. Givetvis kommer den här bloggen finnas kvar parallellt.

Det senaste inlägget handlar om Margot Wallströms framtidsplaner.

torsdag 23 april 2009

Försvarspolitisk förlust

En av de försvarsdebattörer jag verkligen uppskattar och respekterar meddelar idag att hon slutar. Det är synd, om än förståeligt. Hatten av för Annika Nordgren Christensen (mp) och varmt TACK för dina 14 år i försvarsberedningen!! Du kommer vara saknad av många.

Om två tredjedelar

Läsare av denna blogg vet att jag är djupt engagerad i Sydafrikas framtid. Jag gläds förstås därför över beskrivningen av gårdagens val som en "stor och fredlig framgång".

Rösterna räknas nu som bäst och det riktigt intressanta är huruvida ANC kommer få två tredjedels majoritet eller inte. Skulle man lyckas med det får Jacob Zuma möjlighet att dribbla med konstitutionen vilket vore djupt olyckligt. Jag håller således tummarna för att de första indikationerna står sig hela vägen ut... Ur sydafrikansk media nu på morgonen;

Although it's still early and only 2,6 million votes have been tallied nationally, the ruling party has received 62,5% of the counted votes nationally, with its closest rival being the Democratic Alliance which has received just over 20% of the votes.

onsdag 22 april 2009

Soldater för jämställdhet

Evenemangstips för ikväll:

Är svenska soldater ett stöd för kvinnorna i Afghanistan? Kerstin Grebäck, internationell ordförande i WILPF diskuterar vilka konsekvenser Sveriges medverkan får i Afghanistan. Kl. 18.00. Cafékväll på Sensus, Medborgarhuset 4 tr, pinkod 3795*, Medborgarplatsen 4.

För egen del tänkte jag nog att det kunde vara intressant att delta. Arrangörer är IKFF, Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet. Som kuriosa kan också nämnas att Kerstin Grebäck varit Gender Coach åt ÖB, Sverker Göranson, under ett års tid.

Att rösta är frihet

Idag går uppemot 23 miljoner sydafrikaner till rösturnorna. Det är verkligen en glädjens dag! Sydafrika har bara haft öppna och fria val sedan 1994, efter apartheidregimens fall.

För första gången finns också COPE - Congress of the People - som en verklig utmanare till ANC. Allt tyder ändå på att Jacob Zuma med betryggande majoritet kommer ta hem valet för sitt ANC och därmed bli landets nästa president.

Oaktat vad vi eventuellt tycker om honom och hans förflutna förtar det inte den härliga känslan av demokratins kraft. De fri- och rättigheter som vi här hemma så lätt tar för givna tvingas andra fortfarande ge sina liv för. Jag menar därför att rösta inte bara är en möjlighet. Det är snudd på en skyldighet. Nästa gång det gäller är den 7 juni!

tisdag 21 april 2009

Be bothered!



Jag möter rätt ofta personer som inte anser att hbt-frågor kräver någon särskild uppmärksamhet. Det gör mig frustrerad och arg. Jag har helt enkelt svårt att förtså hur man kan vara så oförmögen (och/eller ovillig?) att se vilken utsatthet som fortfarande existerar. Senast för några timmar sedan pratade jag med en RFSL-medlem som i helgen blev utsatt för ett hatrelaterat överfall i sin hemort.

Blickar vi ut i världen mörknar bilden ytterligare. Amerikanska människorättskällor uppger att Irak påbörjat avrättningarna av en handfull hbt-personer som dömts till döden för att de organiserat sig. Klippet ovan är från veckotidningen Red Pepper i Uganda. Där har man outat ett 50-tal homosexuella som ett led i en hetskampanj. Därmed svävar de i omedelbar livsfara.

Våra röster får aldrig tystna kring händelser som dessa. Kampen för att hbt-rättigheter ska erkännas som mänskliga rättigheter måste oförtrutet fortsätta. ILGA är en paraplyorganisation för hbt-rörelsen i världen. Med anledning av det stundande EU-valet har deras Europaregion lanserat kampanjen Be Bothered som handlar om just detta. Bland annat har EU-valskandidater från alla länder möjlighet att skriva på ett upprop.

Hittills har bara 9 av de svenska kandidaterna gjort det. Det är extremt svagt! Som jämförelse kan nämnas att 32 danska politiker undertecknat. Jag är ändå någorlunda stolt över att tre av oss är centerpartister (jag, Marie och Abir). Ytterligare tre är folkpartister. De "rödgröna" representeras så här långt av ett namn.

Jag är också stolt över att centerpartiet som enda parti - vad jag vet - lyfter fram Yogyakartaprinciperna i sin EU-valplattform. Principerna är framtagna av internationella MR-experter och slår fast hur internationella överenskommelser om mänskliga rättigheter kan appliceras på hbt-rättigheter. Hur svårt ska det egentligen vara...?

Var finns Bildt?

Få kan ha undgått att FN:s stora konferens mot rasism ("Durban II") pågår som bäst i Génève. Bojkott och svavelosande tal från Irans president Ahmadinejad har skapat en kaotisk och ovärdig inramning. Jag har två vänner på plats och följer förstås deras direktrapportering med stor nyfikenhet.

Var finns då Sverige när allt detta sker? Officiell representant är ambassadör Hans Dahlgren. Men i bakgrunden finns Carl Bildt. Han bloggar och han skickar mail till redaktioner. Problemet är att han finns just i bakgrunden... Vår utrikesminister borde vara där - på plats. Det var Norges dito, Jonas Gahr Støre. Enligt flera bedömmare blev han nu den som - mer eller mindre ensam - fick ta på sig att försöka rädda världssamfundets anseende.

Positivt är att EU-länderna samordnat sig. Vi ska inte heller glömma vilka som utgör det verkliga problemet, nämligen en fundamentalistisk statschef med "hangarounds". Philip beskriver det så här på sin FB-sida:

"Det känns märkligt att ha lyssnat på Ahmadinejad live - han är ju om möjligt mer ond än jag trodde."

Men även ondska måste bemötas i en öppen och rak diskussion. Det gäller såväl intoleranta krafter här hemma som i relationen med andra länder. Då duger det inte att skicka fram en vingklippt ambassadör när det verkligen gäller!

måndag 20 april 2009

Morgonstund med guld i mun



Jag vet. Det blir många vackra soluppgångar i Afghanistan också. Men frågan är om de går upp mot en morgonstund som denna vid stugan i Hällefors...? Nu är det hur som helst dags att lämna den för ett tag. Kommande vecka är det slutförberedelser, packning, mm, på Livgardet och om en vecka bär det av på riktigt.

För övrig gläds jag åt att Centerpartiets stöd bland stockholmarna ökar, om än blygsamt. Bra jobbat, Per!

söndag 19 april 2009

Bromsklossen LAS

LAS betyder mycket lite för den som inte har något jobb. På annat sätt att den försvårar att faktiskt lyckas skaffa ett, det vill säga... Arbetsgivare idag räds att nyanställa eftersom vi rabiat vidmakthåller ett regelverk som skapades utifrån hur arbetsmarknaden såg ut i början av 80-talet.

Centerpartiets vilja att lätta upp LAS handlar inte för en sekund om en försämring. Och definitivt inte för unga! Tvärtom vore det en av de effektivaste åtgärderna just nu för att skapa mod att nyanställa, inte minst i små och medelstora företag. Det är en bra ände att börja i.

Lyckotroll



För några timmar sedan avslutades RFSL:s första förtroenderåd i Örebro. Ett 50-tal personer från avdelningarna har varit tillresta och vi har i dagarna tre fört otroligt givande diskussioner på temat "Politik bortom äktenskapet".

För min del var det också det sista officiella RFSL-engagemanget före avresan till Afghanistan. Jag måste medge att jag redan känner saknad. Visserligen kommer jag tillbaka, men ändå. Det är så många härliga människor som jag inte kommer träffa på ganska lång tid. 

Jag blev också både överraskad och rörd då Sören tog till orda vid gårdagens middag för att med ett par små presenter önska lycka till på färden. Det lilla trollet ovan ska få följa med till Camp Northern Lights som en påminnelse om alla go'a RFSL-vänner här hemma. Ni är verkligen underbara!

fredag 17 april 2009

Hjältinnor

"När jag reser i Afrika har jag alltid med mig kondomer i väskan, som jag delar ut till katolska präster. De blir ofta arga och provocerade. Men jag kommer att fortsätta."

- sagt av handelsminister Ewa Björling i dagens SvD. Bakgrunden till artikeln är Björlings nyligen avslutade besök på Malta. Väl medveten om att Malta har nära kopplingar till Vatikanen tog hon tillfället i akt att kritisera påvens vansinniga kondomuttalande härförleden. Det är starkt. Jag uppskattar verkligen politiker som drivs av ett äkta engagemang och som inte räds att gå lite utanför gängse konventioner!

I Borlänge samlas just nu andra kvinnor som inspirerar. Det är Centerkvinnorna, Sveriges största politiska kvinnoorganisation, som har stämma i helgen. 360 ombud väntas till Dalarna med förbundsordförande Annika Qarlsson i spetsen. Jag skulle gärna varit där men kan tyvärr inte. För min del är det Örebro och förtroenderåd med RFSL som gäller. Jag får i stället nöja mig med att önska VARMT LYCKA TILL!

torsdag 16 april 2009

Europas förenta krafter

Jag vet, det blir lite långt... Men jag tycker texten är så bra. Och glöm för all del inte att du är varmt välkommen att stötta min kandidatur på Facebook via länken här.

Europas förenta krafter - hela förklaringen

Det är modigt att vara optimist. Men med näsan i morgontidningen känns det rimligare att vara pessimist. Svarta rubriker om finanskris, varsel och klimathot. Bilder  av väpnade konflikter, rasism och flyktingkaravaner. Mellan raderna: Det finns ingen morgondag, gräv ner dig där du står!

Men innan du gör det, varför inte höja blicken över tidningen och prova ett annat perspektiv: att gräva där du står. Du behöver bara skrapa bort det allra översta lagret av svartsyn och uppgivenhet för att hitta rotskott av hopp. Som att du faktiskt lever i en världsdel som uppfann demokratin, akademin och penicillinet. En kultur som  besegrat barbari, fattigdom och epidemier. Som har rensat ut sina egna spöken och en gång för alla förenats i en fredlig union.

Och om du lyfter blicken lite till så ser du att du inte är ensam. Runt dig står en halv miljard EU-medborgare med samma drömmar och våndor som du. 497 miljoner! Det är fler än Usa och ryssland tillsammans.

Tänk dig nu att alla dessa människor bestämmer sig för att göra något åt världens ödesfrågor, istället för att bara träta om gurkor och trafikregler. Tänk dig att vi fokuserar forskare och entreprenörer i våra tjugosju länder på ny miljöteknik som kan hejda den globala uppvärmningen och ge arbete och välstånd på köpet.

För ärligt talat, vem ska annars göra det?

Tänk dig att vi utnyttjar vår diplomatiska och politiska makt till att släcka konflikthärdarna i Afrika, Mellanöstern och Sydostasien.

Vem ska annars göra det?

Tänk dig att vi bestämmer oss för att behålla initiativet i finanskrisen och ge världen ett nytt, hållbart finansiellt system.

För vem ska annars göra det?

Tänk dig till sist att förmågan till allt detta redan finns där. Kraften, kompetensen och pengarna. Parlamentet, förhandlingsborden och röstknapparna. Och att det enda som svajar är viljan.

Dags att gå från tanke till handling. Den 7 juni har du chansen – i europaparlamentsvalet. Att lägga din röst på Centerpartiet då är att lägga din röst på viljan. Och på de liberala krafter som sakta men säkert omvandlar vår europeiska union från Den stora byråkratin till Den goda demokratin.

Då gräver du där du står.

Då röstar du för Europas förenta krafter.

Då visar du att det är både modigt och rimligt att vara optimist.

Växthusbygget - trettonde kvällen



Minns ni hur det såg ut efter den tolfte byggdagen i augusti? Efter vinterdvalan har vi gjort ett ryck med utomhusdelarna. Yttre odlingslådor (i fint söderläge!) är nu på plats liksom en liten ramp att köra in skottkärran på. Diverse lökar är på väg upp och bland annat sättpotatis ska ner. Tyvärr kommer jag inte själv kunna vara här på midsommar men vill i alla fall att övriga ska få skörda små primörer att avnjuta till sill, nubbe och Lasse Berghagen!

Sänder i övrigt mina tankar i kväll till manifestationen för Dawit Isaak.

Lars & Lars - äntligen äkta makar!

Lars Gårdfeldt och hans man gifte sig i Kanada 2006. De har kämpat (i motvind) sedan dess för att få sitt äktenskap erkänt i Sverige, det vill säga inte omvandlat till ett registrerat partnerskap. Genom ett prejudicerande beslut under gårdagen visar det sig att deras kamp inte varit förgäves. STORT GRATTIS, säger jag!!


På onsdagen stod det klart att Lars Gårdfeldts och Lars Arnells äktenskap erkänns i Sverige, även retroaktivt. På onsdagen fick de beskedet från Skatteverkets jurist; deras kanadensiska äktenskap från 2006 kommer att föras in i de svenska registren.

– Jag är glatt överraskad. Jag ville verkligen inte ha en ny bröllopsdag, säger prästen Lars Gårdfeldt, som även tror att Svenska kyrkan kommer att låta viga enkönade par efter beslut vid höstens kyrkomöte.

onsdag 15 april 2009

LGBT rights in Europe

Be Bothered. Det är namnet på ILGA Europes kampanj för att stärka hbt-personers rättigheter i Europa och världen. Jag har självklart skrivit på deras upprop;

"ILGA-Europe is calling upon candidates for the European Parliament elections 2009 to sign this pledge to promote equality and to combat discrimination based on sexual orientation, gender identity and gender expression in their role as member of the European Parliament."

Hittills är vi inte så många svenska EP-valskandidater som gjort det. Att inte aktivt stödja är illa nog. Att aktivt motarbeta är förstås än värre. Moderaternas toppnamn, Gunnar Hökmark, är dessvärre en av de sistnämnda.

Europaparlamentet röstade nyligen igenom ett lagförslag som är tänkt att förbjuda diskriminering, bland annat på grund av sexuell läggning, när man erbjuder varor och tjänster. Sådana exempel kan vara socialtjänst eller bostadsmarknad. En motsvarande lagstiftning finns sedan flera år i Sverige men däremot inte i en del andra EU-länder.

På den svenska bänken röstade två av 19 ledamöter nej till ett utvidgat diskrimineringsförbud. Utöver Hökmark var det kristdemokraten (tidigare junilistan) Lars Wohlin. Därmed hamnar de i högst tvivelaktigt sällskap med den värdekonservativa falang som nu gör allt för att stoppa att lagen de facto ska kunna träda i kraft. Jag läser från tidningen Dagens nätutgåva;

Kristna påtryckargrupper inom EU oroas av ett förslag till ny lag mot diskriminering, som parlamentet röstade för i förra veckan. - I det värsta scenariot kan katolska kyrkan tvingas viga kvinnliga präster, säger en anonym källa inom parlamentet till Dagen.

Ja, ve och fasa... Är du övertygad moderat och tänker rösta den 7 juni? Kryssa i så fall Christofer Fjellner. Eller varför inte våga gå ytterligare lite utanför boxen...?! Kandidat nummer 15 på C-listan kan vara ett bra alternativ.

Bönhörd

Igår bloggade jag både om kommande val i Sydafrika och om en önskan att få läsa mer av Anna Koblancks rapportering i DN. Idag blev jag "bönhörd". Den som till äventyrs delar mina intressen kan med fördel ta del av artiklarna här och här.

tisdag 14 april 2009

Nonsens om Mugabe

Nonsensjournalistik. Det är mitt omdöme efter att ha läst DN-artikeln om riksdagsledamoten som fått syn på Robert Mugabe i en shoppingkö i Singapore.

– Jag stod bara fem meter ifrån honom och är helt säker. Sen vet jag att han börjat röra sig mer i den regionen, men jag tycker det är underligt att han kan gå omkring helt fritt. I västvärlden hade det inte dröjt länge innan folk börjat kasta saker på honom, säger han.

Mugabe är en skitstövel. Men att Fredrik Schulte (m) blir förvånad över att Mugabes livvakter inte uppskattar spontanfotografering är knappast det mest relevanta att rapportera om i fråga om diktatorns alla övergrepp. Nej, ge oss mer av Anna Koblancks initierade Afrikarapportering istället!

Live your dream



Jag är ledig några dagar och har tagit stugan utanför Hällefors i besittning. För mig finns nog ingen plats som är mer lämpad för eftertanke.

För snart 10 år sedan började jag drömma om ett framtida liv i Sydafrika. Numera har jag även en underbar man att leva den drömmen med. Sydafrika är ett fantastiskt land, inte minst genom sin nutidshistoria. Resan från apartheid till demokrati och motor i den afrikanska unionen är overkligt häftig.

Nästa vecka går Sydafrikas 48 miljoner invånare till öppna och fria val. Det är givetvis inte helt okomplicerat. Som den unga demokrati man är har ANC intagit en närmast enpartiliknande ställning och dess nya ledare, Jacob Zuma, omgärdas av allehanda korruptionsanklagelser (i vilka Sverige för övrigt figurerar flitigt...). Likväl förväntas han bli landets näste president och det bör vi konstruktivt förhålla oss till. Personligen håller jag ändå tummarna för COPE, Congress of the People, i ännu några dagar.

För egen del är detta också en stor dag. Nyss undertecknade vi köpehandlingarna för lägenheten i St Lucia, norr om Durban. Jag inser förstås att vi är extremt lyckligt lottade som fått denna chans. Samtidigt är det inget att be om ursäkt för. Vi har själva jobbat ihop slantarna (eller åtminstone till förtroendet för bankkrediten...) utifrån en gemensam målmedvetenhet. Det gäller att våga leva sin dröm!

En annan dröm jag har är om ett enat Europa. Dela den gärna med mig! Jag kandiderar i valet till Europaparlamentet för centerpartiets räkning. Men oaktat sympatier är det viktigaste att rösta överhuvudtaget. Jag är rätt säker på att våra vänner i Sydafrika håller med om det.

måndag 13 april 2009

Fahlstedt for Europe

Med 55 dagar kvar till Europaparlamentsvalet har jag startat upp Facebook-gruppen Fahlstedt for Europe. Efter bara några timmar gläds jag åt dryga 40 medlemmar - välkommen med, du också!

För övrigt noterar jag att denna blogg tycks stå sig bra jämfört med många riksdagsledamöters. I mars gjordes ett 20-tal kommentarer på mina inlägg och läsekretsen är stadigt ökande. Då är det roligt att skriva!

söndag 12 april 2009

Parlament som museum

Europaparlamentets flyttkarusell mellan Bryssel och Strasbourg har sedan länge tjänat ut sin roll. För alla utom Frankrike, det vill säga. Och det är förstås en icke helt obetydlig parameter i sammanhanget...

Lena Ek, vår toppkandidat i EU-valet, föreslår nu i ett brev till president Sarkozy att parlamentet i Strasbourg omvandlas till Europamuseum. Det är en idé helt i min smak. Glöm för övrigt inte att rösta den 7 juni - gärna på C-kandidat nummer 15!

Ice breaker



Vi har det fortsatt underbart gott vid stugan. Och vad gör man inte för att få lite is till drinken...?

I morgon bär det tillfälligt av till Stockholm - via Vildmarkskrogen om jag får bestämma.

lördag 11 april 2009

Ännu gladare påsk!


Nu har vi äntligen gjort slag i saken! Den gamla ekan som legat tvärs över viken är nu släpad över isen och i vår ägo (jo, vi har frågat om lov). Tanken är att den ska bli ytterligare en plantering.


Fyra vackra penséer i fören.



Påskmiddag på tu man hand i växthuset och alla ingredienser på plats. Kanonmysigt!

fredag 10 april 2009

Norrälgen rules!



GLAD PÅSK!! Efter ett uppehåll på fem långa månader är vi nu tillbaks i stugan. Det är verkligen underbart skönt! I skrivande stund sitter vi i växthuset som i eftermiddagssolen håller en temperatur på ca 21 grader. 

Här avnjöts också eftermiddagsfikat i sällskap med Kristoffer och hans bror som har familj i Grythyttan. Jag och Kristoffer ingick båda i det tilltänkta Sudanförbandet och har sporadiskt hållit kontakten sedan dess. Senast sågs vi i Tchad och nu alltså här. Världen är bra liten...!

Och apropå det - stugan som skymtar fram till höger i morgondiset har just köpts av två vänner till oss och de får tillträde den sista april. Välomna - Norrälgen rules!

onsdag 8 april 2009

Årets företagare

Grythyttan Vin är ett exempel på lysande entreprenörskap. Det känns därför jättekul att grundaren Per Fritzell, efter 10 års verksamhet, nu belönats med utmärkelsen Årets Företagare i Hällefors 2008. STORT GRATTIS, säger jag!!

Ännu roligare vore det om vi kunde få politiska beslut på plats som öppnar upp för gårdsförsäljning av bland annat egenproducerat vin. Jag lovar att försöka dra mitt strå till stacken!

tisdag 7 april 2009

Solsken



Idag har jag återigen haft förmånen att följa vår slutövning på plats ute i terrängen. Utöver att få uppleva riktigt bra moment och förtroendefullt agerande har det inneburit många sköna timmar i solen.

Påskledigheten ligger nu bara något dygn bort och då bär det av till stugan. Raka spåret! Senaste femdygnsprognosen för Hällefors ser också ganska lovande ut. Det lär innebära en helg i trädgårdspysslandets tecken. Vem skulle inte se fram emot det?

Ansvar och splittring

Idag presenterar alliansledarna en storsatsning på kommuner och landsting som ännu en del i att ansvarsfullt möta den ekonomiska krisen.

Samtidigt som regeringen fortsätter leverera härjar rosornas krig inom arbetarrörelsen. Jag uppskattar Mona Sahlin på många sätt men tycker inte hon lever upp till det ledarskap som rimligen kan förväntas av en statsministerkandidat. Jag tvivlar på att (S) ens kommer orka med en konstruktiv politisk kommentar kring regeringens förslag idag.

Nästa val är för övrigt om exakt 2 månader. Då röstar vi fram våra blivande Europaparlamentariker för de närmaste 5 åren. Det blir ett viktigt val.

måndag 6 april 2009

Lite grann från ovan...



Slutövningen fortsätter och i kväll fick jag tillfälligt lämna stabstillvaron för samverkan ute i terrängen. Klart bra! Lämpligt nog hade mina vakna kollegor dessutom ordnat med helikoptertransport. 

För övrigt säger jag VÄLKOMMEN HEM, ANNIKA ÖSTBERG!

Rör inte vår varg!

Varannan varg som dör i Sverige och Norge är offer för olaglig jakt, läser jag i DN:

Tjuvjakten ingår delvis i en organiserad brottslighet mot djurlivet, anser förste åklagaren Tore Höviskeland vid den norska ekopolisen. Om den olagliga jakten inte skett skulle de två länderna haft mellan 194 och 305 vargar för två år sedan. I stället var de 153 individer.
- Den olagliga jakten bromsar tillväxten, säger chefsforskare Hans Christian Pedersen.

Dessvärre tror jag inte det finns anledning att betvivla uppgifterna. Samtidigt arbetar regeringen med en rovdjursproposition där förvaltningsjakt förväntas bli tillåten i större utsträckning än idag. För vargstammens del menar jag att avskjutningen måste begränsas till ett absolut minimum. Populationen är fortfarande extremt sårbar och vi har även ett ansvar att leva upp till i förhållande till EU:s art- och habitatdirektiv. 

Vargens vara eller inte vara är således inte enbart en nationell angelägenhet. Än mindre är det en fråga förbehållen militanta Värmlandsaktivister, däribland Kurt Borg från Jägarnas Riksförbund. Det enda positiva jag kan komma på att säga om honom är att han åtminstone förefaller ärlig. I en artikel från igår klarar han ut:

- Vansinne! Vi vill inte ha några vargar här, säger Kurt Borg. Inställningen är nollvision. 
- Antingen ska vi kunna släppa ut våra hundar på jakt, eller också kan vi det inte. Går det inte att leva med vargarna på det sättet, så ska de bort. Det här är beslut som tas i varje enskilt distrikt, säger Kurt Borg.

För egen del hävdar jag med dårens envishet att den biologiska mångfalden är en rikedom som vi ska vara oerhört rädda om. Låt samexistens bli nyckelordet. Inte utrotning.

söndag 5 april 2009

Erik Almqvist sjunger ut...

Blandade sverigedemokrater är flitiga med att kommentera inlägg här på bloggen. Genomgående teman brukar vara att man känner sig allmänt missförstådda av "etablissemanget" och att man är de enda som verkligen vågar säga som det är. För några veckor sedan var det SDU-ordförandens, Erik Almqvist, tur. Han gav då uttryck för att sitta inne på "sanningen om mångkulturen";

Kan ju nämna att jag har varit i Rosengård 4 ggr. [...] Jag skulle tro att jag har långt större "mångkulturell kompetens" än någon borgerlig ungdomsförbundsordförande och än de allra flesta som kallar sig liberaler.

Nåja. Almqvists "mångulturella kompetens" avslöjas idag i all sin nakenhet av SR-programmet Kaliber (i SD-världen ingår förmodligen även detta i den stora konspirationen...). Vid en Tallin-kryssning härförleden sjöngs bland annat käcka små trudelutter inspirerade av vit makt-musik. Saxat från svd.se:

Under resan håller SDU sammanlagt tre konferenser. När det är dags för färjan att lämna Tallin får Kalibers reporter höra deltagarna dra rasistiska och nedsättande skämt om somalier. Enligt programmet kommer en av kommentarerna från Erik Almqvist som är ungdomsförbundets ordförande och som även sitter i partistyrelsen.

Kalibers reporter är med i en hytt där flera SDU:are lyssnar på musik. Erik Almqvist börjar sjunga en låt som heter Folkligt uppror av gruppen Fyrdung, "en nordisk revolution där nordanvinden ska vina genom vår eviga fiendes märg och ben", sjunger han.

- Det där är väldigt typisk vit makt-musik, egentligen, säger Anna-Lena Lodenius som är expert på högerextrema politiska rörelser till Kaliber.

Jimmie Åkesson brukar hävda att rasism och extremism är utrensade ur SD. Trovärdigt? Knappast. Behöver jag nämna att han dessutom var med på resan...?

Jan-Olov Madeleine Ågren

Kammarrätten har gett Jan-Olov rätt. Han får heta även Madeleine. Skatteverket fortsätter emellertid sin motståndskamp och avser överklaga beslutet till regeringsrätten. Så kan man också förvalta skattebetalarnas pengar...

Det borde vara en självklarhet för vuxna människor att få heta i princip vad man vill. Åtminstone bör inte något så banalt som könsstereotyper tillåtas vara begränsande.

lördag 4 april 2009

Älskade Sydafrika

Våra planer på att köpa lägenhet i St Lucia, Sydafrika, har åter tagit fart i veckan. Den affär vi trodde gått förlorad ser nu ut att kunna föras i hamn. Håll gärna tummarna...!

Nu är det inte primärt för den behagliga prisnivån vi förälskat oss i landet. Men det är klart, någon nackdel är det ju inte direkt. I dagens DN läser jag också att man håller ställningarna som ett av världens absolut billigaste turistländer:

HÄR ÄR DET DYRAST - OCH BILLIGAST
Sammanställningen visar vad det kostar att semestra i respektive land jämfört med Sverige (index 100).

Malaysia 45
Filippinerna 55
Sydafrika 63
Estland 64
Sydkorea 66

Hela listan hittar du här.

Förberedelser

Idag inleds på allvar slutövningen inför kommande Afghanistantjänstgöring. Därmed rullar vi på dygnet runt fram till onsdag kväll. Dagen till ära har jag beslutat mig för att det är långkalsonger av och ökenkängor på som gäller. Det gäller ju att vara förberedd!

Strax bär det av till ordergivning. Dessförinnan hinner jag i alla fall glädjas över att stödet för NATO-medlemskap ökar, enligt en undersökning från SOM-institutet. Gott.

fredag 3 april 2009

Europas förenta krafter



Vår nya EP-valslogo - helt i min smak!

Grattis, NATO!

Idag blir det pukor och fanfarer i Strasbourg när försvarsalliansen NATO fyller 60 år. Grattis, säger jag!

Sverige har sedan länge ett mycket nära samarbete med NATO inom ramen för PfP - Partnership for Peace. Båda de stora utlandsinsatserna vi ingår i (KFOR i Kosovo och ISAF i Afghanistan) står också under NATO-befäl. Inget konstigt med det. Det som däremot blir allt mer underligt är vår ovilja att få delta i beslutsprocesserna.

Jag säger inte att NATO är den ultimata lösningen på världens alla säkerhetsproblem. Men det är bland det bästa vi har för att samordna militära insatser i oroshärdar. Jag vill därför se en utveckling där vi löper linan fullt ut och blir medlemmar på riktigt. Ensam är nämligen inte stark. Att ensidigt fortsätta bygga nationella försvar är varken kostnadseffektivt eller förankrat i någon modern hotbildsanalys.

Den omstridda Artikel 5 om ömsesidiga försvarsgarantier brukar lyftas fram som ett problem. Men faktum är att den lämnar stort utrymme för nationell beslutanderätt. Såväl FN-stadgans Kapitel 7 som kommande Lissabonfördrag inom EU innehåller motsvarande solidaritetsförklaringar som egentligen är minst lika långtgående.

Den heliga ko av alliansfrihet som länge präglat den säkerhetspolitiska debatten är i praktiken död. Låt oss nu också begrava den. Ett första spadtag togs i samband med regeringens senaste utrikesdeklaration. Nu är det dags för nästa steg. En realistisk målbild borde vara att vi finns med som fullvärdiga deltagare vid NATO:s 70-jubileum 2019.

För övrigt gläds jag åt att Livgardets planerade Rinkeby-övning ställs in. Frågar du mig så var konceptet feltänkt från början.

torsdag 2 april 2009

Vit man, 53

Sverigedemokraterna gläds på sin hemsida över ökat medlemsantal. 3627 själar är totalsumman just nu. Vidare kan utläsas att en övervägande majoritet är män och att medelåldern är 53 år.

På denna bas bygger man alltså sin politik och verksamhet. (Måhända är det därför som en av deras mer offensiva satsningar är "SD Motor"..?) Som jämförelse kan nämnas att centerrörelsen samlar omkring 69000 medlemmar. Här talar vi folkrörelsekraft!

onsdag 1 april 2009

A rape is a rape, is a rape...

Två länder står i tungt fokus för mitt engagemang just nu. Det är Afghanistan som kommer bli mitt andra hem under maj till december. Och det är Sydafrika som förhoppningsvis blir ett framtida semesterhem snabbare än så...

Skillnaderna mellan länderna är stora men det finns också likheter. Tråkigt nog är det utbredda våldet mot kvinnor en av dem. Afghanistans tilltänkta legalisering av våldtäkt inom äktenskapet berörde jag i ett tidigare inlägg idag. Nu i kväll läser jag om bestraffnings- och omvändelsevåldtäkter i Sydafrika. Just lesbiska kvinnors särskilda utsatthet uppmärksammade jag för övrigt i en debattartikel den 8 mars.

Jag kandiderar i valet till Europaparlamentet. En röst på mig är en garanterad röst i kampen för mänskliga rättigheter - också för kvinnor och hbt-personer!

JA!!!

Senaste nytt från qx.se: Sverige har nu en könsneutral äktenskapsbalk. Omröstningen blev Ja 261, Nej 22 och 16 avstår. En fest arrangeras under eftermiddagen av RFSL för att fira att reformen nu genomförts.

Själv kommer jag inte kunna fira ikväll men jag gläds inte mindre för det. Den 1 april 2009 är numera en historisk dag!

Legaliserad våldtäkt

I dagarna står Afghanistans framtid i fokus vid en stor FN-konferens i Haag. Sverige representeras av utrikesminister Carl Bildt. Jag hoppas att kvinnors delaktighet i återuppbyggnadsarbetet lyfts på agendan. Världssamfundet har ett stort ansvar att föregå med bästa möjliga exempel, ställa krav och mentorera i kampen för kvinnors mänskliga rättigheter.

Samtidigt nås vi av oroande rapporter om bakslag i den faktiska utvecklingen. Jag läser:

Afghanistan har antagit en lag som enligt FN förbjuder kvinnor att lämna hemmet utan sin makes tillstånd och som legaliserar våldtäkt inom äktenskapet, skriver The Guardian. [...] De slutgiltiga dokumenten har inte publicerats ännu, men lagen tros innehålla paragrafer som innebär att kvinnor inte kan gå till läkare, söka jobb eller utbildning utan att först ha fått tillstånd från sin man. Att neka sin make sex är inte heller tillåtet enligt den nya lagen.

I stora delar av Afghanistan är soldater ur ISAF de enda utomstående ögonen. Tydliga riktlinjer kring skyldigheten att ingripa och rapportera om eventuella övergrepp måste därför finnas på plats. Ett stort och viktigt steg i den riktningen är den nya NATO-strategi om implementering av FN-resolution 1325 som - äntligen - är på väg att antas. Det var för övrigt den som jag fick möjlighet att diskutera vid ett möte på NATO-högkvarteret SHAPE i måndags. Ur dokumentets inledning:

NATO’s operational effectiveness includes making a contribution to sustainable and lasting peace, within which gender equality is a key factor. This Directive provides a strategy for including women’s as well as men’s concerns and experiences as an integral dimension of the design, implementation, monitoring and evaluation of policies and programmes, not as a separate issue, but in a manner which permeates all activity.

Sverige är blivande ordförandeland i EU och aktiv samarbetspartner till NATO. Jag förväntar mig att Carl Bildt lever upp till även dessa delar av sin ministerportfölj vid alla kommande högnivåsamtal. Vi kan göra skillnad.