måndag 9 januari 2012

Mediciner till Haat

Igår tog jag täten för en patrull med tydlig humanitär inriktning. Vi bistod myndigheterna med att transportera 34 lådor medicin och medicinsk utrustning till byn Haat i nordvästra Jonglei State. Läget i det våldshärjade sydöstra Jonglei State återkommer jag till längre fram.

Haat ligger ca 50 minuters helikopterflygning från Malakal. Området är helt omgärdat av vattendrag och träskmark och därför oerhört svårtillgängligt med varje annat transportmedel. Det finns ingen skola, ingen marknadsplats, ingen klinik… Närmaste ”centralort” ligger ca 4 dagar bort, till fots. Därtill saknar man helt kommunikationer i form av telefon eller radio. Så ser livsvillkoren ut för många människor på den sydsudanesiska landsbygden.

Hur som helst var vår ankomst synnerligen välkommen och en Community Health Worker (sjuksköterska, ungefär) tog stolt emot leveransen. Han lovade också säkerställa att medicinerna kommer andra närliggande byar till del. Det kändes förtroendeingivande och bra.


Lådorna invägda och på väg ut till helikoptern.


Här har vi just landat i Haat och arbetet organiseras.


Alla hjälper till. Eller, ja… Det är kvinnor och barn som står för bärandet.


Efteråt satte vi oss ner för att prata om säkerhetsläget och tillvaron i övrigt.


I patrullen ingick även en poliskollega och vi tog bland annat en titt på den mycket provisoriska fängelselokalen.

Hur är då läget om vi förflyttar fokus några tiotals mil sydost ut? Det positiva är att striderna klingat av och att den stora massan av anfallande Lou Nuer-män nu rör sig norrut, hemåt. Det innebär inte att faran på något vis är över. Tvärtom är det mycket sannolikt att vi inom kort får se hämndaktioner från Murle-stammen och historiskt sett brukar de vara mycket blodiga.

Det finns också ett akut behov av humanitär hjälp till det drabbade området. Omkring 60000 människor uppskattas ha tvingats på flykt och många har absolut ingenting att återvända till, eftersom allt är nedbränt. Sydsudans regering, olika FN-organ och hjälporganisationer försöker nu kraftsamla för att få undsättning till stånd men utmaningarna är gigantiska.

1 kommentar:

Anonym sa...

Intressant och till viss del skrämmande läsning på din blogg.
Hittar ingen mail på bloggen så tar kontakt så här istället.

Jag har fått tips om dig fr en fd kollega som arbetar på Shell (Mona Pehrs. Jag är på Telia som Personalchef för en affärsenhet. Vi letar efter en bra föredragshållare/processledare för en halvdag i vår gällande "Inkluderande Ledarskap". Det är en mansdominerad grupp och det är fokus på fler kvinnor ska arbeta där och trivas. Men jag ser ju att vi ska ha ett bredare scoop. Att alla ska trivas och prestera! Är du intresserad att diskutera mer, eller kan ge bra tips på andra personer, maila gärna på pal.olsson@teliasonera.com

Lycka till med er mission!