tisdag 21 september 2010

Eftersnack

Så har då den värsta krutröken lagt sig och det är dags att dela med sig av några eftervalstankar. Mitt sammanfattande intryck är klart POSITIVT. Det upprör säkert en och annan (som inte riktigt hunnit sova på saken) men så är det. Jag har svårt att ryckas med av den SD-hysteri som nu (alldeles för sent!) breder ut sig och de KAOS-rubriker som svärtar ner snart sagt varje löpsedel.

Därmed inte sagt att jag förnekar det potentiellt trixiga läget. Och visst beklagar jag att den organiserade främlingsfientligheten tagit sig in i riksdagen. Till det kommer inflytande i kommuner och landsting vilket inte är bra. Vad som uppväger detta är att vi i grunden har en stärkt alliansregering som kommer att hålla emot och ta ansvar. S-dominansen är en gång för alla bruten och det innebär ett fortsatt mandat för förnyelse. Där har vi det helt centrala!

För en knapp månad sedan dristade jag mig till att förutspå utgången av söndagens val... Framförallt missbedömde jag SD:s slutspurt men i övrigt står jag mig nog rätt väl gentemot opinionsinstituten. Eller vad säger ni?

Centerpartiet 7,0% (resultat 6,6 = differens -0,4)
Folkpartiet 7,0% (resultat 7,1 = differens +0,1)
Kristdemokraterna 5,0% (resultat 5,6 = differens +0,6)
Miljöpartiet 9,0% (resultat 7,2 = differens -1,8)
Moderaterna 30,5% (resultat 30,0 = differens -0,5)
Socialdemokraterna 29,5% (resultat 30,9 = differens +1,4)
Vänsterpartiet 5,5% (resultat 5,6 = differens +0,1)
Sverigedemokraterna 3,5% (resultat 5,7 = differens +2,2)

Blockstriden 49,5 vs 44,0 (resultat 49,3 vs 43,7 = differens -0,2 / +0,3)

På valresultatets minuskonto hamnar dessvärre att flera duktiga C-politiker tvingas lämna riksdagen alternativt inte kommer in. Jag tänker bland annat på Sofia Larsen, Roger Tiefensee och Frank Nilsson. Här gäller det att orka ta nya tag för ni behövs verkligen i politiken! Givetvis förfasas jag också över att nazister tagit plats i fullmäktigesalen i Grästorp, min gamla hemkommun (om än kortvarigt).

På pluskontot vill jag framhålla Stockholmscenterns härligt imponerande framryckning i stad och landsting. Bra jobbat, Per & Gustav och alla ni andra! Och så gläds jag lite särskilt över att Vänstern etablerat sig som Sveriges minsta parti...!

Inga kommentarer: