söndag 29 september 2013

Katanga Province

Två veckor har nu gått sedan jag anlände till DRC. Intrycken är förstås många även om jag inte börjat jobba än, i egentlig mening. Jag är i huvudsak mycket positiv. De människor jag mött – såväl kollegor inom MONUSCO som kongoleser – känns öppna och trevliga. Landskapet är vackert och klimatet behagligt. Temperaturen har stadigt legat kring 30 grader. På minuskontot hamnar trafikmiljön i Kinshasa – och det evinnerliga tutandet – men det har jag å andra sidan lämnat bakom mig nu…


I tisdags fick jag äntligen min stationeringsorder och i torsdags bar det av. Jag kommer tillbringa de närmaste månaderna i provinsen Katanga som ligger i sydöstra Kongo (ta gärna en titt på kartan). Det ska enligt uppgift vara en av världens rikaste regioner i termer av mineraltillgångar, främst koppar och kobolt. Provinshuvudstaden heter Lubumbashi och det är där jag just nu befinner mig för vidare incheckning i MONUSCO-systemet. Säkerhetsläget här är lugnt och det är inga problem att röra sig fritt på gatorna.

Min tillvaro här är dock tillfällig. Om några dagar tar jag mig via flyg och helikopter till en team site som ligger i Kongolo och det är där jag kommer att tjänstgöra. Det är en ganska avlägsen plats i nordvästra delen av provinsen, ungefär i höjd med Lake Tanganyika. Jag hoppas och tror att det kommer att bli bra!

I vanlig ordning följer lite bilder. På återhörande!

Gatumiljön i Lubumbashi.

Lördagspromenad med paus för att inmundiga en högst lokal öl!

KFC... :-)

Huset där jag tillfälligt bor tillsammans med fyra ryssar.

Min ryske vän, Dimitrij, tog med mig ut på en bar i fredags kväll. Missionslivet behöver inte vara så illa!

Inga kommentarer: