fredag 2 april 2010

Spel och vänskap

Oj, det har visst redan hunnit gå en vecka sedan mitt förra inlägg... Det gjordes från ett hotellrum i Ungern, nu är vi i lilla stugan och om en vecka förhoppningsvis i Barcelona. Omväxling förnöjer!Här i Hällefors bjuder långfredagen på nollgradigt och gråväder. Igår när vi kom snöade det också (oklart om det framgår av bilden) men jag tror ändå att det finns hopp om viss vårstädning imorgon - åtminstone i växthuset! Fler rapporter lär komma.Våra stugangrannar Anette och Helena bjöd på välkomstfika igår. Då bestämdes lite raskt att köra en spelkväll under helgen. Med ett annat middagssällskap härförleden kom vi att prata om vår dragning till RISK, varvid jag tipsades om ett spel som heter Diplomacy. Det har bra många år på nacken men jag måste medge att jag inte hört talas om det tidigare. Är det måhända någon av er läsare som spelat det?

Nåväl; sagt och gjort! Snabb sökning på nätet och sedan iväg till en specialbutik i stan (Sthlm, det vill säga). Och där, längst upp på en dammig hylla, stod faktiskt ett exemplar! Idealt är att man är sju spelare och sätter av ungefär lika många timmar i tid.

Hur som helst finns det varianter även för färre spelare. Återstår att se om vi vågar ta oss an en omgång... En och annan relation kan nämligen sättas på prov, vilket får åskådliggöras av detta korta utdrag ur spelreglerna:

Under de diplomatiska perioderna kan en spelare säga vad han/hon vill. Vanligtvis brukar spelarna gå åt sidan för att prata, i grupper om två eller tre. De försöker hålla innehållet av konversationen hemlig och de kan också försöka smyglyssna på andras hemliga överläggningar. Innehållet brukar vara ett köpslående eller gemensam militär planering, men kan också innehålla utbyte av information, utpekande, hot, ryktesspridning o s v. Allmäna uttalande kan göras, dokument kan skrivas och göras allmäna eller inte, allt beroende på vad spelaren vill. Reglerna binder inte spelarna vid vad de säger, att avgöra vem man ska lita på är en del av spelet.

Inga kommentarer: