tisdag 28 december 2010

South Africa 2010 - Dives & Drives

Annandag jul gav vi oss ut på en liten tur norröver. Första anhalt blev Sodwana Bay där vi gjorde ytterligare två dyk – de första som utcheckade Open Water Divers. Visst återstår en del träning för att få dyktekniken att sitta och luften att räcka längre men upplevelsen är fantastisk redan nu!



Vi gjorde båda våra dyk vid Two Mile Reef som är ett ca 2 km långt och 900 meter brett korallrev med suveränt rikt undervattensliv. Under det första dyket uppehöll vi oss vid ”Caves & Overhangs” som har ett medeldjup på ca 12 meter. Det andra genomfördes vid ”Mellow Yellow” som ligger några meter djupare. Bägge dyken varade ca 40 minuter.



Förberedelser inför dyk nummer två. Lyxigt nog var det bara jag och Daniel och vår Divemaster – Jamie.



Under tidig eftermiddag styrde vi västerut för incheckning på Hilltop Lodge i Hluhluwe. Parken hänger ihop med Imfolozi där vi bilat runt på egen hand tidigare men nu ville vi låta oss tas om hand av professionella rangers. Det blev en kvälls- och en morgontur och till de nya upplevelserna lägger vi närkontakt med 3 hyenor. Häftigt! Den aningen dåliga bildkvaliteten skyller vi på att solen hunnit gå ner…





Noshörning (White Rhino) har vi sett i mängder men den här honan utmärker sig genom ett extremt långt främre horn. Vår guide uppskattade det till närmare en meter! Förhoppningsvis klarar den sig undan tjuvskyttar vilket är ett stort problem här nere. Hluhluwe-Imfolozi är inte heller förskonat men fortfarande rymmer parken över 2300 individer. Det gör den till Sydafrikas – och världens – enskilt största population av trubbnoshörning. Dess nära släkting, spetsnoshörningen (Black Rhino) är desto ovanligare. Den finns det bara ca 200 av i parken. Dessutom är den betydligt skyggare och lever i huvudsak i bushen så närkontakt med den är en riktig raritet. Vi väntar fortfarande på ett sådant möte…!

2 kommentarer:

Stefan Falkelind sa...

Jag skulle också vilja dyka och ta undervattensbilder. Tack för de underbara bilderna du lägger ut.

Anonym sa...

Gott nytt år och ha en fortsatt trevlig tillvaro :-)/Marie