torsdag 15 juli 2010

Argentina mer progressivt än Hägglund

Argentina sällar sig nu till skaran av länder som inför könsneutrala äktenskap. På mina ILGA-resor har jag träffat många modigt kämpande hbt-aktivister från Sydamerika och jag gläds oerhört med dem idag! Jag hoppas förstås också att beslutet på sikt får andra länder på kontinenten att följa efter.

På hemmaplan noterar vi att KD-ledaren Hägglund inte vågar/vill möta verklighetens folk i en partiledardebatt under Pride. Därmed följer han Göran Perssons exempel från valåret 2006. Framgångsrikt? Knappast!

7 kommentarer:

Bebben sa...

Är det bara Pridefestivalen som det är ett krav att alla partiledare ska medverka på eller gäller det även andra festivaler? Arvikafestivalen, Sweden Rock, Byafesten i Näsum, etc?

Krister Fahlstedt sa...

Bebben: Mig veterligen har de festivaler du nämner ingen politisk dimension. Det har däremot Pride. Och uppenbarligen tycker 6 av 7 partiledare att medverkan där är en riktig och rimlig prioritering. Hägglund (liksom Persson 2006) gör en annan bedömning och det får stå för honom.

Anonym sa...

Hur är frågorna relaterade?

Kristdemokraterna la i min mening fram det allra mest moderna förslaget till ny äktenskapslagstiftning, staten återtar vigselrätten men kan inte tvinga kyrkorna att viga någon.

För att vara någon som säger sig tro på mänskliga rättigheter verkar du bekvämt ignorera artikel 18 i deklarationen om de mänskliga rättigheterna.

Anonym sa...

Göran Hägglund är dagens idol!

jag brukar inte ge den titeln till svenskar, men nu har faktiskt en SVENSK som heter Göran Hägglund förtjänat den!

PS: vanliga argentinare (arbetare) är emot homo-”äkstenskap” och oavsett vad parlament säger så kommer det aldrig att tillåtas i förorter och på landsbygden!

Så ge FAN i Argentina! gå och queera på Södermalm med er! och håll käft om oss andra!

/ Marco Diamani

Krister Fahlstedt sa...

Anonym: Jag håller med om att det principiellt bästa vore att skilja juridiken från religionen. D v s att ALLA äktenskap ingås "borgerligt" och att det sedan är upp till var och en att koppla på en välsignelse eller annan ceremoni om man känner för det.

Däremot tror jag INTE att det hade varit klokt att göra en sådan förändring i samaband med förra årets lagändring. Det hade ofrånkomligen lett till att hbt-rörelsen fått skulden för att heterosexuella par inte längre kan gifta sig på samma sätt som man alltid har gjort. Men så småningom hoppas jag att tiden är mogen!

Emelie sa...

Det maste val anda vara tillatet att sjalv valja om man vill tacka ja eller tacka nej till en inbjudan, oavsett om det ar RFSL och Pride-festivalen som kraver (!) ens narvaro. Dessutom visade sig publiken vid tidigare tillfalle vara bade intolerant och ohyfsad, och mer intresserade av att bua at Hagglund an att lyssna pa hans asikter eller argument, trots att Hagglund var en inbjuden gast. Dessutom ar RFSL och Pridefestivalens arrogans nar de kallar organisationer for homofoba nar de valjer att inte sponsra Pride ett ar, efter att ha gjort det tidigare, trots att det for manga foretag ar svara tider mycket upprorande. Jag trodde Pride stod for tolerans, men uppenbarligen menas bara tolerans for de som ingar i hbt-gruppen eller ar villiga att lyda RFSLs order. Valkommen till Pride's egen djurfarm - vissa ar mer jamlika an andra.

Krister Fahlstedt sa...

Emelie: Vilken officiell företrädare för RFSL eller Stockholm Pride har anklagat en tidigare sponsor för homofobi? När och hur skedde det?