fredag 5 juni 2009

Ängsligt, trist och utan visioner

Hetsigt och hett? Nej, nog var väl gårdagens slutdebatt riktigt, riktigt trist?! Var fanns visionerna? De rappa replikskiftena? Och några av de viktigaste EU-frågorna...? Exempelvis valde SVT att lägga debattid på parlamentarikernas löner men missade helt att lyfta frågan om en gemensam utrikes- och säkerhetspolitik. Det är fullständigt obegripligt!

Jag saknade dessutom de värderingsfrågor som är något av EU:s kitt. Mänskliga rättigheter nämndes som i föregående. Jämställdhet nämndes överhuvudtaget inte alls. Och ändå vet vi att det inte precis saknas utmaningar, vare sig inom unionen eller i arbetet på den globala arenan. Besked om var partierna står i frågan om EU:s utvidgning hade kanske också varit klädsamt...?

En ängsligare tillställning får man leta efter. Den förmodat EU-skeptiska allmänheten ska tydligen strykas medhårs så här i valrörelsens slutskede. Det blir liksom farligt att säga att EU i grunden är bra. Därmed försvinner också den politiska drivkraften och de osäkra väljarna står förmodligen mer vilsna än någonsin. Vinnarna på det riskerar att bli ett eller två av de partier som inte fanns representerade i TV-soffan...

Jag tror på EU som politisk idé och kraft. Jag vill se mer av samarbete för fred och säkerhet. Jag vill skapa tryck i arbetet för mänskliga rättigheter. Sist men inte minst måste vi våga värna öppenheten och den fria rörligheten - också i praktiken!

Delar du min vision? Kryssa nummer 15 på C-listan. På köpet får du handlingskraft. Och förstås också ett parti som aldrig kommer svika miljö- och klimatfrågorna!

4 kommentarer:

Gl@d sa...

Hej,
Kan du utveckla tanken bakom "Europas Förenta Krafter"?

Krister Fahlstedt sa...

Det är vårt sätt att uttrycka att EU-samarbetet i grunden är något bra och positivt.

Många av de utmaningar vi står inför - klimatet, fred & säkerhet och den ständiga kampen för mänskliga rättigheter - kräver gemensamma insatser. Ensam är inte stark!

Gl@d sa...

Tack, jag läste hemsidan men ville höra din version. Kul att du inte hänvisade till hemsidan.

Ta hand om dig i Afganistan, och hälsa de svenskarna som är där att de gör ett fantastiskt jobb.

Gl@d sa...

Fattar nu att du är utstationerad i Afganistan, trodde att du var helttidspolitiker, då skulle det så klart stått ni och de i förra inlägget.