onsdag 16 december 2009

Massör - man eller kvinna?Här ovan syns samtliga tre generationers Gender Field Advisers i Afghanistan. Bilderna finns på kontoret i Mazar-e-Sharif och kommer förhoppningsvis bli en tradition!

En av de sista sakerna jag gjorde i min befattning var att ifrågasätta ett befintligt avtal mellan Försvarsmakten och Supreme, en underleverantör som tillhandahåller diverse arbetskraft på vår camp i Mazar-e-Sharif. Just detta unika avtal rör massagetjänster - i dess allra mest profesionella bemärkelse.

Men hur det än är så stipulerades att jobbet skulle utföras av MÄN. Endast. Därav min reaktion och skrivelsen har nu uppmärksammats av utländsk media, med start i The Local. Av läsarreaktionerna att dömma förstår jag att en del klarlägganden kan vara på sin plats... Jag ska försöka sammanfatta mina utgångspunkter kort:

* Massage är en oerhört välbehövlig tjänst bland soldater som dagligen bär på (illasittande) utrustning som väger omkring 50% av den egna kroppsvikten. Det handlar om att säkerställa stridsvärde över tiden.

* Soldater är både kvinnor och män.

* All den personal som anställs genom oss eller Supreme är kompetenta i sin YRKESroll, vare sig det handlar om kökspersonal, hantverkare, lokalvårdare - eller massörer/massöser.

* Supreme använder sig i stor utsträckning av arbetskraft från länder som Indien och Pakistan.

* Oavsett vem som i slutändan anställs är det helt centralt att förutsättningarna är könsneutrala. Säkerhetsprövningar (utifrån en kulturell kontext) görs i varje enskilt fall - vare sig den sökande är man eller kvinna.

* Det är ett självändamål att den betydande microekonomi som campen utgör kommer både kvinnor och män till godo. Just därför har vi också framgångsrikt anställt kvinnliga tolkar och öppnat upp vår lilla lokalmarknad för affärer drivna av kvinnor.Nåväl; det är också tid för kontemplation... Och så här fridfullt är det en födelsedagskväll i stugan!

1 kommentar:

Axel sa...

Grattis på födelsedagen och välkommen hem! Kommer att sakna rapporterna från Afganistan, men ser fram emot fler från Sydafrika...