fredag 12 februari 2010

Sexköpssoldater till Afghanistan?

Pierre Schori skriver på DN Debatt idag om soldaterna som i somras firade en avslutad övning i Tyskland med att köpa sex på bordell. Många har uttryckt berättigad ilska över att det befintliga regelverket inte tycks medge någon som helst påföljd.

Pierre Schoris slutsats är att saken bör utredas vidare för att se om det kan finnas kopplingar till minderåriga. Jag känner mig klart tveksam till det rimliga och realistiska i det. Däremot anser jag att han har en annan - och viktig - poäng när han argumenterar för "att de 18 ska utestängas för all framtid från FN-tjänst eller annan utlandstjänst."

Just så. Och faktum är att Försvarsmakten sannolikt har möjlighet att visa handlingskraft precis i detta nu. Den förstärkningspluton på ca 30 personer som nästa vecka kommer skickas till Afghanistan är nämligen från den enhet som sexköpsgrabbarna tillhör. Utan att ha koll på individnivå misstänker jag att åtminstone några av soldaterna sammanfaller.

Nog borde det väl vara värt att följa upp...? Och ingen blir gladare än jag om jag har fel.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det här landets ständiga moralepedemi borde andas genom näsan då och då...

Killarna som gjorde det, som så många andra turister gör på sin semester, gjorde inget olagligt. Men absolut olämpligt! Dock är jag fullständigt övertygad att de killarna, vid det här laget, är bland de mest värdegrundskompetenta anställda Försvarsmakten idag har... Unga killar vet inte alltid rätt och fel avseende att helt plötsligt vara tjänstemän för en myndighet. Dessa killar har säkerligen lärt sig sin läxa.

Det är inte läge att fortsätta peka med moralfingrar samtidigt som (eventuellt någon av) dem är på väg till en krigssituation. Oavsett vad de gjort... Nu ska de stöttas i sin livsfarliga uppgift.

All heder till de soldater som står längst ut på linan varje dag!

Anonym sa...

Självklart är det bottennapp att några ynglingar hittar på dumheter av detta slag. Inget försvar för sådant finns. Har det påverkan på deras nuvarande uppdrag? Hur ställer vi oss till t.ex. snickare, lastbilsförare etc. som ev. gör samma misstag? Skall det också debatteras tills vi baxnar. Det är stor skillnad att vara anställd i Försvarsmakten men skall alla i den framtida soldathopen bli så värdegrundscertifierade som alla våra officerare i karriären? Då har Försvarsmakten att göra. SNÄLLA mfl skruva ner volymen. Några bassar som trampade snett och ett regelverk som gör att man saknar rätt att ingripa över deras fritid. Skall här dömas och bestraffas så fixa regelverket och sluta lipa och dra sådana extrema växlar på allt.

I Pierre Schori:s fall så luktar det även politiska pluspoäng. Han bör städa sin gamla
”vänster garderob” en smula innan han sitter upp för högt på sin häst.

Dessa soldater har fått så mycket påpekande så det finns snart inga öron kvar. Dra dem inte mer i smutsen de är just nu ute och betalar genom utrikes och säkerhetspolitik med livet som insats, torde vara ett gottgörande eller?

För övrigt Fahlstedt så kan man inte eftersöka vem som gjort vad med nuvarande regelverk. Öppnar du det regelverket så kan man i framtiden söka den enskilde syndaren men dessa ”gossar” kan man inte retroaktivt ge sig på.

// En anonym som tycker det räcker nu!