onsdag 7 maj 2008

Specialförbanden till motattack

I TV4-Nyheterna igår och på SvD:s Brännpunkt idag slår representanter för de militära specialförbanden tillbaka mot den senaste tidens ifrågasättanden. Deras (enda) förklaringsmodell är att interna relationsproblem skapat hämndbegär och att den anmälan som gjorts har som syfte att skada chefen och förbandet.

Jag har varit med tillräckligt länge för att inse att den typen av omständigheter absolut kan spela in. Likväl störs jag över talespersonernas totala brist på självkritik. Det finns också enstaka formuleringar som jag blir fundersam över och undrar vad de står för. Ett exempel;

"Situationen ställdes på sin spets när individen i fråga fick ett viktigt personalärende emot sig. [...] Denna individ har tillsammans med ett antal likasinnade i vittnens närvaro flera gånger sagt att de ska 'sänka' Hans Alm, som anses skyldig till flera oförrätter."

"Denna individ" känns som en något märklig och avhumaniserande beskrivning på en nära arbetskamrat. Och vilken innebörd ska egentligen läggas i uttrycket "likasinnade" i detta sammanhang...?

Hela affären börjar ta sig sandlådeliknande former och det är djupt ovärdigt. Våra specialförband är alldeles för viktiga för att befinna sig där. Behovet av upprättelse är i och för sig förståeligt men detta är inte rätt sätt. Det absolut bästa är att sätta tilltro till den utredning av kultur och arbetsförhållanden inom specialförbanden som nu görs under ledning av Anders Lindström.

Livet är inte svart eller vitt och viss ödmjukhet kan vara en god egenskap även hos våra elitsoldater.

1 kommentar:

Jonathan sa...

Att säga "individ" görs helt enkelt för man inte vill hänga ut någon. Och enligt beskrivningen låter det inte direkt som de beskriver "en nära arbetskamrat" för den delen.