tisdag 29 juli 2008

27 pictures of Pride

Igår hade jag förmånen att få vara med på den svenska premiärvisningen av "27 pictures of Pride" på Stadsteatern. Det är en fotoutställning som EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (m) är stolt pappa till. Och det har han all rätt att vara! Den utgör ett slags ögonblicksbild över utvecklingen för hbt-frågor i Europa.

Så här beskriver Christofer själv sin förhoppning med utställningen:

"I know this exibition is a simplified description of reality. It is neither heaven nor hell in any EU member state. We have problems with intolerance in Sweden as well as there being hope and progress in Lithuania. However, I am convinced that if people stay proud of who they are, soon we will be able to show 27 pictures of joyful pride parades organised throughout Europe."

EU har en viktig uppgift att fylla för att göra Christofers dröm verklig. Enligt mitt sätt att se det är EU först och främst en värdegemenskap där just frågor kring demokrati och mänskliga rättigheter ständigt måste stå högst upp på agendan. Vi måste också vara beredda att jobba med både morot och piska för att säkra efterlevnaden av dessa värden - i medlemsländerna såväl som i övriga Europa. Dit är det en bit kvar.

Utställningen visas under Europride i Klarafoajén på Stadsteatern i Stockholm. Se den gärna!

1 kommentar:

Anonym sa...

Morot eller piska? Får känslan av att den HBT-rörelse som Du är aktiv i mera vill använda piska. Ett gott exempel är klavertrampet om hur journalister skulle få agera för att få behålla sin ackreditering under Pride-veckan.