måndag 28 juli 2008

De förhatliga hatbrotten

Pride borde få vara kärlek och fest. Och så inträffar det här; två homosexulla män knivskärs och rånas efter en kyss. Visst är det en paradox - att just förmågan att älska ska kunna utlösa så mycket hat?!

Även om uttrycksformen är brutal - och därmed ovanlig - vet vi allt för väl att hatbrotten ökar i Sverige. Det drabbar hbt-personer och det drabbar människor med annat etniskt ursprung än svenskt. Syftet är inte enbart att såra och skada en individ utan att kränka och sätta skräck i en hel grupp.

Stockholmspolisens satsning på att förebygga och klara upp hatbrott är bra och måste få en fortsättning, såväl i Stockholm som i övriga landet. Hatbrott är inte ett storstadsfenomen. Ofta sker dessa övergrepp i helt vardagliga sammanhang.

Låt oss med gemensamma krafter se till att mörkerkrafterna inte lyckas i sitt uppsåt att skrämma människor till ett liv i garderoben. Europride är ett utmärkt tillfälle för oss att manifestera kärlekens kraft. Gör det du också! Besök parken eller ett seminarium och ta med dig någon som inte varit på Pride förut. Det gör skillnad.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hatbrott med främlingsfientliga motiv ökar mest, och det är också vid denna typ av hatbrott som fysiskt våld är vanligast. Brott mot HBT personer är illa det med givetvis men de ökar inte lika mycket.