torsdag 6 augusti 2009

Hårresande, Höglund!

Många är de självutnämnda Afghanistanexperterna i dessa dagar... Den senaste i raden av debattörer är Elisabet Höglund som tvärsäkert kräver att Sverige ska lämna landet. Ju förr, desto bättre. Det är en slutsats hon uppenbarligen kommit fram till efter att ha lett programmet "Ring P1" nu i sommar.

Höglund anser sig kunna jämföra vår stabschef Jerker Persson med Rambo. Och så kommer slutklämmen:

"Här i Sverige finns det enorma behov att täcka inom sjukvård och omsorg. Använd pengarna till att täcka dessa behov i stället för att kriga i ett land, där det troligen ändå aldrig blir fred.
Det kan tyckas cyniskt och osolidariskt att säga så. Jag blir säkert anklagad för att svika det afghanska folket. Men vet vi verkligen, att det afghanska folket vill ha kvar de utländska soldaterna. Har någon frågat dem?"


Cyniskt och osolidariskt? Ja, kanske... Men framförallt aningslöst och okunnigt. Det svenska stödet till ISAF vilar på ett FN-mandat som prövas och förnyas årligen. På motsvarande sätt tar Riksdagen löpande ställning till hur vår militära närvaro ska utformas. Här finns inga dolda agendor eller förlegade mandat.

Det internationella samfundet som helhet finns i Afghanistan på inbjudan av den afghanska regeringen. Den är numera folkvald, till skillnad från Talibaneran. Den 20 augusti är det val igen och då står bland annat presidentposten på spel. Vår tydligt definierade uppgift är att - i nära samarbete med den afghanska polisen och armén - bidra till så säkra och fria val som det någonsin går.

Motkrafterna till demokrati och mänskliga rättigheter är många. Men de goda krafterna finns och tar allt mer plats. Att lämna dem i sticket nu vore extremt ansvarslöst, enligt mitt sätt att se det. För övrigt kan jag försäkra Höglund om att vår stabschef har tämligen få likheter med en fåordig och blodtörstig Rambo...!

Nåväl, vi fortsätter göra vårt jobb och vardagen rullar på. Det innefattar bland annat att hålla vapnen i skick. Häromdagen gjorde jag, Marie och Anneli gemensam sak i vapenvårdslokalen.Jag med delar av min Ak5:a.Och Marie är ett med sin pistol...

2 kommentarer:

Robert sa...

Jag läste Höglunds inlägg och jag måste säga att det var ett av de mest okunniga och slarvigt skrivna på länge. Det är fullt av sakfel som att er SC är samma som chef FS17, att vi var 500 svenskar i affe från början mm. Dessutom en massa farliga spekulationer om vilka som skjuter på er osv...

Tråkigt att en så meriterad journalist sjunker så lågt. Att hon dessutom använder klassiska SD-argument (mindre solidaritet, lägg pengarna på vården i Sverige) gör hennes inlägg till ett riktigt snedteg.

Fortsätt med ert bra jobb! Valet i augusti är väldigt viktigt!!

Anonym sa...

Håller med Robert !! Den mest okunniga artikeln jag läst på länge angående Afghanistan. Vi anhöriga förstår ert arbete och försöker förmedla den bilden till folk omkring oss. Hoppas de förstår att "sila" det de läser/hör i media !Ni gör ett jättejobb och ni finns i våra tankar varje dag
Hälsar Karin, mor till Johan "där nere"