söndag 23 augusti 2009

Vardag igen

Afghanernas tillvaro har sett klart annorlunda ut de senaste dagarna. Utöver torsdagens val har man högtidlighållit Independence Day (självständighet från britterna) och firat inledningen av Ramadan. Däremellan har det också varit fredag vilket ju innebär ordinarie helgdag i den muslimska världen. Men idag är det alltså vardag igen och det mesta återgår till det vanliga, även om fastemånaden förstås sätter sin prägel.

Vad gäller valet tycker jag att afghanerna har all anledning att känna sig stolta. Helhetsintrycket är försiktigt positivt. Preliminära siffror spår ett valdeltagande på ca 40-50% och farhågorna om utbrett våld och systematiskt valfusk har inte besannats. Därmed inte sagt att allt varit lugnt och friktionsfritt. Valprocessen är inte heller över eftersom röster fortfarande räknas och valsedlar transporteras kors och tvärs över landet, med slutdestination Kabul.

Även denna del tycks dock gå över förväntan. Officiella källor uppger att ett någorlunda säkert valresultat kommer tillkännages på tisdag vilket är en vecka tidigare än beräknat. Får Karzai eller någon av utmanarna över 50% av rösterna? Om inte blir det en andra valomgång efter Ramadan. Klart spännande tider!

Inga kommentarer: