tisdag 24 juni 2008

Kvinna blir 4-stjärnig general

USA står i begrepp att utnämna sin första kvinna som 4-stjärnig general. Mycket kan sägas om arbetet för lika möjligheter i det amerikanska försvaret men i det här avseendet ligger man ljusår före oss.

CNN skriver:

"This is an historic occasion for the Department of Defense and I am proud to nominate Lt. Gen. Ann Dunwoody for a fourth star, said Defense Secretary Robert Gates. Her 33 years experience, highligted by extraordinary leadership and devotion to duty, make her exceptionally qualified for this senior position."

4-stjärning general motsvarar den grad som vår ÖB har. I Sverige har de högst rankade kvinnorna uppnått graden av överste. Det står sig dessvärre inte särskilt bra vid en internationell jämförelse. Exempelvis har Norge en kvinna som är konteramiral (motsvarar marinchefens grad).

Med andra ord finns det en hel del kvar att göra för att riva det glastak som spökar och som fortfarande motverkar kvinnors karriärmöjligheter, även på hemmaplan. Men just idag säger vi GRATTIS till USA och Ann Dunwoody!

1 kommentar:

Anonym sa...

Du glömmer förra generalläkaren (GenMj) Ann-Marie Göransson. Visst - det är ett specialfall, men än dock en kvinnlig general.