tisdag 24 juni 2008

Militärt tillstånd för uniform i Prideparaden

Försvarsmakten har i dagarna fattat beslut om riktlinjer som medger officerare och soldater att bära uniform i Prideparaden. Det är ett ideologiskt förankrat beslut som jag välkomnar oerhört mycket!

Av skrivelsen från Högkvarteret framgår bl a:

"En festival kan ha olika syften, att uppleva något, att fira något, att stödja ett förhållningssätt eller ett annat syfte. Pridefestivaler har som huvudsyfte att visa på behovet av sexuellt likaberättigande och tolerans. Pridefestivaler [...] bedöms inte vara vad som avses i förordningstexten med politiska demonstrationer. Utgångspunkterna för riktlinjerna nedan har varit Försvarsmaktens värdegrundsarbete."

Vidare:

"Militär personal som utom tjänsten, dvs under fritid eller ledighet, deltar i festiavler, bl a pridefestivaler eller motsvarande manifestationer och som inte bedöms vara en politisk demonstration, får bära uniform. [...] Om deltagande i en pridefestival [...] har reglerats av chef för organisationsenhet, skall deltagandet anses ske i tjänsten och vara arbetstidsreglerat. Vilken uniform som bärs vid tillfället avgörs i förhållande till verksamhetens krav och syfte."

Beslutet är fattat av generallöjtnant Jan Salestrand som är värd all heder. Läs gärna Föreningen HoF:s kommentar till beslutet här och QX-artikel här.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag är så glad! På samtliga mina remisspunkter fick vi rätt! Klockrent!

Kram