torsdag 22 januari 2009

Mankell fabulerar

På måndag smygstartas mina Afghanistanförberedelser. En stor del av befälen vid FS17 samlas då i Boden för lagutveckling och genomgångar. Bortsett från Norrlandskylan ser jag enbart fram emot allt det som väntar.

Henning Mankell förefaller inte lika entusiastisk. Tidigare i veckan gjorde han ett debattinlägg i Expressen som - märkligt nog - har passerat ganska obemärkt. Mankell glider på sanningen (medvetet eller av okunskap?) och fixeringen vid dödandet löper som en röd tråd genom fabulerandet. Han skriver bland annat:

"Men att Sverige i dag skickar unga män till Afghanistan för att dom ska dödas är inte bara en fråga om en uppföljning av en tradition. Det finns också ett nytt inslag. Att Sverige under FN:s mandat har haft soldater i Kongo eller på Balkan är en sak (...) inte som nu, trupp som ska kunna sättas in i direkt krigföring. Då måste vi gå tillbaks till 1809. (...) Nu 200 år senare ska vi alltså se svenska unga män skjutas i bitar i Afghanistan."


Först och främst: Tillvaron i ett konfliktområde är inte riskfri. Förluster har skett och kommer att ske. Det är den nakna sanningen. Men vi är inte där FÖR ATT dödas eller döda. Vi är där för att, i nära samverkan med civila aktörer, bidra till en återuppbyggnad av landet. I detta sammanhang är den militära närvaron bara ett medel - men ett helt nödvändigt sådant - för att skapa den relativa säkerhet som krävs för att andra ska kunna verka. Och oavsett vad Mankell antyder så bygger Sveriges insats fullt ut på ett FN-mandat.

Det riktigt grova övertrampet sparar deckarförfattaren ändå till sist:

"... den undergång som nu hotar det afghanska folket. Bland annat med svenska vapen riktade mot kvinnor och barn..."


Mankell borde veta bättre än att publicera dylikt skitsnack. Det är insinuant, ignorant och direkt kränkande. Våra soldater i utlandsstyrkan förtjänar respekt och stöd. Inte förtäckta anklagelser om att de skulle hota kvinnor och barn. Mankell gör nog bäst i att lägga sin energi på en ny Wallanderhistoria. Den ska jag för övrigt gärna läsa. Måhända i Afghanistan.

Avslutningsvis jag också upplysa herr Mankell om att både män och kvinnor tjänstgör i det svenska försvaret sedan 30 år tillbaka.

1 kommentar:

Anna sa...

Mankell eller inte, så hoppas jag du är rädd om dig när du är där!
kram
Anna