torsdag 4 september 2008

Allt ljus på Ukraina

Jag höll i värdskapet när Stockholmscentern igår kväll arrangerade en politikpub med tema Georgien/Kaukasus. Vår mycket skarpa och engagerande talare var Gunnar Karlson som till vardags är militärrådgivare på UD.

Mycket kan sägas om denna konflikt men fullt klart är att det aktualiserar frågan om Rysslands säkerhetspolitiska ambitioner. I ljuset av detta är det också klart oroväckande med den inrikespolitiska utveckling vi just nu ser i Ukraina. Ett allt mer instabilt läge där kan mycket väl spela Ryssland i händerna och inspirera till ytterligare maktdemonstrationer.

Vi vet att Ukrainas närmande till väst och önskan att bli NATO-medlem ses med extremt oblida ögon av det ryska ledarskapet. Intressen av mer ekonomisk art finns förstås också. Här finns således all anledning för oss i omvärlden att följa utvecklingen med största noggrannhet. En mer eller mindre öppen konflikt mellan Ryssland och Ukraina skulle vara av en helt annan magnitud än den vi nu ser i Georgien.

Så vad kan göras? Viktigast tror jag är att inte vara naiv. Duon Medvedev & Putin har redan visat att de både vill och kan spela ut kort som vi bara för någon månad sedan betraktade som tämligen osannolika.

Fortsatt enighet inom EU är en annan helt central faktor. Allt annat kommer av ryssarna uppfattas som svaghetstecken (och i förlängningen ökad risknivå). Balansgången här handlar om att å ena sidan markera att uppenbara brott mot folkrätten aldrig kan accepteras och måste få konsekvenser. Och å andra sidan att inte hamna i ett retoriskt tonläge som leder till politisk isolering av Ryssland. DET vore värsta tänkbara.

1 kommentar:

Anonym sa...

SLUTA LJUGA!! Ukraina vill INTE med i Nato!! Det är presidenten som vill detta. Enligt ALLA opinionsundersökningar är 70 % av folket EMOT Natomedlemskap!!
Inte konstigt då hälften av befolkningen är ryssar eller har ryskt påbrå!