tisdag 9 september 2008

Historisk miljösatsning!

Regeringen presenterade idag en satsning på miljö- och kilmatområdet som till sin omfattning får betraktas som smått historisk. All heder åt vår miljöminister, Andreas Carlgren (c), och övriga arkitekter bakom förslagen.

Två bärande beståndsdelar är stöd för att underlätta innovationer på miljö- och energiområdet samt omfattande klimatbistånd. Därmed markeras dels en tro på att miljöteknik har en stor inneboende affärspotential (dvs tillit till marknadsekonomins positiva krafter), dels en insikt om att klimatkampen inte vinns nationellt utan måste föras globalt.

Inte minst EU har förstås en viktigt roll att fylla här. Nuvarande regering skänker också trovärdighet åt detta förhållningssätt eftersom den ideologiskt och praktiskt bejakar EU-samarbetet. Oppositionens framtoning i denna fråga är som bekant något splittrad - såväl mellan partierna som internt...

Centerpartiets miljöpolitiska talesman, Claes Västerteg, svarar på frågan:

"Fyra miljarder ska gå till klimatbistånd - är det inte bättre att satsa alla pengarna i Sverige?

– Sverige måste göra vad vi kan för att rädda världens klimat, men vi kan inte rädda världens klimat endast genom de insatser vi gör i Sverige. Världen behöver minska sina utsläpp; att satsa på internationella klimatinvesteringar är ett kostnadseffektivt sätt för oss att bidra. Varje satsad krona kan göra tio gånger större nytta för klimatet i annat land."

1 kommentar:

Anonym sa...

Men jisses människa! Vet du inte att statliga Vattenfalls kolkraft släpper ut 70 miljoner ton koldioxid? Det är sju gånger mer än ALL biltrafik i Sverige!
Så länge man inte tar itu med kolkraften saknar klimatpolitiken trovärdighet!
Ha en bra dag!