måndag 11 augusti 2008

Stenström och nazismen

Carin Stenström har gjort det igen. På uppdrag av Skånska Dagbladet skriver hon krönikor som genomgående går till storms mot "den homosexuella livsstilen". Den senaste drapan publicerades idag och innehåller bland annat följande iakttagelse;

"Man kan andas ut, pridefestivalen är över, livet återgår till det någorlunda normala, om ett sådant ord längre får användas. Den uppslutning som under en vecka mobiliseras för en livsstil som omfattas av några få procent av befolkningen imponerar och skrämmer. På samma sätt människor i Sovjetunionen och nazityskland visste att de borde bevittna parader och synas i massmöten tycks svenskar i dag inse att de bör kunna iakttas på ett eller annat sätt i samband med den årliga prideparaden."

Jämförelsen med nazityskland känns som ett ovanligt grovt övertramp, till och med för att komma från Stenström. Har hon glömt att just homosexuella utgjorde en av nazisternas måltavlor? Otaliga människor försågs med rosa trianglar och deporterades till koncentrationsläger enbart på grund av sin sexuella läggning. Här vore en förbehållslös ursäkt onekligen på sin plats!

För övrigt anser jag att Skånskan på allvar borde överväga val av krönikör. Yttrande- och tryckfrihet är grundbultar i den svenska demokratin. Stenström ska absolut få vädra sina lungor offentligt. Men vad har Skånskan att tjäna på att understödja hennes personliga korståg? Kan det möjligen vara så att en eller annan ledarskribent i själva verket sympatiserar med de åsikter hon gång på gång framför...? I så fall är det hög tid att ta bladet från den egna munnen och sluta gömma sig bakom ryggen på en "fri debattör"!

Inga kommentarer: