tisdag 12 augusti 2008

Rauken Pellnäs

Återigen - jag har verkligen inget emot svensk militär närvaro på Gotland! Jag har till och med en "Bevara P18-keps" i min ägo. Men jag kan ändå inte låta bli att fascineras av hur Bo Pellnäs lyckas (?) koka ner varje säkerhetspolitisk analys - också på global nivå - till slutsatsen att Gotland måste tillföras förband...

Läs hans senaste inlägg på dagens Brännpunkt i SvD. To be continued.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bo Pellnäs har levererat många goda åsikter efter relevant analys. Han kan med liberala värderingar använda sin yttrandefrihet i syfte att försöka påverka det svenska folkets tankar om säkerhetspolitik.

Att nu Gotland återkommer som en faktor i svensk (debatt) säkerhetspolitik beror på Rysslands strategi, de försöker vara en ”modern” stat men med gamla metoder från industritiden (läs Tyskland/Ryssland i slutet av 1800 talet). Utifrån det, menar sannolikt Pellnäs att svenska politiker skall visa på en ambition att vi bryr oss om vårt land och det sker främst med en tydlig långsiktig försvarsnärvaro vid viktiga områden, t.ex. Gotland, Göteborg och Stockholm.

Ett framtida intresseområde som kan skapa en eller flera konflikter är Arktis och norra ishavet. Isen drar sig tillbaka och nya energiområden dyker upp. Kontroll för utvinning skapas med närvaro och makt och i mindre grad med ”tyckande”. Det innebär att Ryssland kommer att satsa på att ha närvaro och kontroll vid deras energidepåer/-leder. Här dyker Gotland upp, har inte vi kontroll, då fyller sannolikt Ryssland i med hög stämma. De var fördettingar och hade sin karriär som supermakt bakom sig men nu är de tillbaka, förvisso småskaligt men med samma gamla metoder.

//J.L. Seagull

Anna sa...

Som gotlänning skulle även jag uppskatta lite mer militär närvaro på ön. Och då menar jag svensk sådan. Nu i somras uppmärksammades den senaste ryska invasionen på ön som var på 1800-talet, och med den oroliga utveckling som Ryssland uppvisar känns det inte som en säker politisk region. Debatten går stundtals hög i de lokala medierna om den militära närvaron/frånvaron.

Tex. har militären dragit sig bort från ön, men vägrar att släppa övningsområden på hällarna. Ett av motiven att flytta från ön var att man inte behövde övningsområdena.

Konsekvens?