fredag 13 februari 2009

Centerkvinna - men ändå inteCenterpartiet har ett riktigt härligt gäng av duktiga kvinnor som kandiderar i valet till Europaparlamentet. Jag är också stolt över att 3 av 5 toppkandidater är just kvinnor. Det har en viktig signaleffekt även om arbetet med att förverkliga våra idéer för ett jämställt Europa förstås måste vara allas vårt ansvar.

Jag försöker ta min del av det ansvaret. Jag är även medlem i Centerkvinnorna sedan en tid. Därför blev jag minst sagt förvånad och besviken då Centerkvinnorna idag arrangerade en bild, för den egna tidningen, av sina kandidater till EP-valet. Plötsligt var det enbart biologiskt kön som kvalificerade för att få vara med på gruppbilden. Försiktigt försökte jag utmana detta något snäva urvalskriterium men beslutet stod fast.

Att jag inte fick vara med på bild kan jag förstås leva med - det är liksom inte själva grejen. Men jag hade någonstans hoppats att vi skulle våga vara mer progressiva än så här. Centerkvinnorna är Sveriges största politiska kvinnorörelse och har därmed unika möjligheter - och kanske också skyldigheter? - att gå före och bryta ny mark.

Dagens fundersamhet till trots är jag ändå hoppfull. Och jag tänker fortsätta driva på för förändring och uppbrott från invanda mönster!

2 kommentarer:

Mats sa...

Lite fult tycker jag... Dom borde sagt direkt att du bara fick vara stödmedlem. Antingen är alla lika eller inte.

Stina sa...

Det var jag som värvade dig, Krister, och hade jag bestämt över bildens innehåll hade jag defintivt sagt att du skulle vara med. Det här är pinsamt, exkluderande och kanske till och med diskriminerande.