lördag 21 februari 2009

Bojkott för fred?

"Om Miljöpartiet fick bestämma skulle alla världens länder stoppa israeliska idrottsutövare från att tävla." Det säger riksdagsledamoten Gunvor G Ericson, som är partiets idrottspolitiske talesperson, till Sydsvenskan idag.

Som tur är får inte Miljöpartiet bestämma. En bojkott mot israelisk idrott kommer inte på något enda vis att bidra till fred i Mellanöstern. Och det måste ju rimligtvis vara det överordnade målet för oss alla.

Förslaget har också mycket lite med försvar av mänskliga rättigheter att göra. Det blir istället ett ensidigt ställningstagande i en konflikt som är extremt komplex. Från mina utgångspunkter är det att förenkla världsbilden alldeles för mycket.

I linje med detta anser jag att Malmöpolitikernas beslut att kommande Davis Cup-match mot Israel ska spelas inför tomma läktare är ren och skär galenskap. Och att gömma sig bakom säkerhetsargument är smått ohederligt. Vad man de facto gör är att försöka plocka partipolitiska poäng genom att spela på de antiisraeliska strömningar som finns. Det är klart obehagligt.

Nej - låt idrott bygga broar istället för murar! Släpp in publiken i Baltiska hallen och låt polisen göra sitt jobb.

Inga kommentarer: