onsdag 22 april 2009

Att rösta är frihet

Idag går uppemot 23 miljoner sydafrikaner till rösturnorna. Det är verkligen en glädjens dag! Sydafrika har bara haft öppna och fria val sedan 1994, efter apartheidregimens fall.

För första gången finns också COPE - Congress of the People - som en verklig utmanare till ANC. Allt tyder ändå på att Jacob Zuma med betryggande majoritet kommer ta hem valet för sitt ANC och därmed bli landets nästa president.

Oaktat vad vi eventuellt tycker om honom och hans förflutna förtar det inte den härliga känslan av demokratins kraft. De fri- och rättigheter som vi här hemma så lätt tar för givna tvingas andra fortfarande ge sina liv för. Jag menar därför att rösta inte bara är en möjlighet. Det är snudd på en skyldighet. Nästa gång det gäller är den 7 juni!

1 kommentar:

Anonym sa...

Mardrömen är här med ett ANC som ser ut att få 2/3 av rösterna. Hörde Ann Linde från (S) på radion som vr nästan extatisk över ANC och Jacob Zuma som hon träffat. (S) fortsätter att samarbeta med en obskyr rörelse som ANC trots allt som händer i det partiet. Man undrar varför?