tisdag 21 april 2009

Var finns Bildt?

Få kan ha undgått att FN:s stora konferens mot rasism ("Durban II") pågår som bäst i Génève. Bojkott och svavelosande tal från Irans president Ahmadinejad har skapat en kaotisk och ovärdig inramning. Jag har två vänner på plats och följer förstås deras direktrapportering med stor nyfikenhet.

Var finns då Sverige när allt detta sker? Officiell representant är ambassadör Hans Dahlgren. Men i bakgrunden finns Carl Bildt. Han bloggar och han skickar mail till redaktioner. Problemet är att han finns just i bakgrunden... Vår utrikesminister borde vara där - på plats. Det var Norges dito, Jonas Gahr Støre. Enligt flera bedömmare blev han nu den som - mer eller mindre ensam - fick ta på sig att försöka rädda världssamfundets anseende.

Positivt är att EU-länderna samordnat sig. Vi ska inte heller glömma vilka som utgör det verkliga problemet, nämligen en fundamentalistisk statschef med "hangarounds". Philip beskriver det så här på sin FB-sida:

"Det känns märkligt att ha lyssnat på Ahmadinejad live - han är ju om möjligt mer ond än jag trodde."

Men även ondska måste bemötas i en öppen och rak diskussion. Det gäller såväl intoleranta krafter här hemma som i relationen med andra länder. Då duger det inte att skicka fram en vingklippt ambassadör när det verkligen gäller!

Inga kommentarer: