söndag 5 oktober 2008

Homofobi i norrBäst som jag firade med RFSL Kristianstad inträffade ännu ett överfall mot en av våra avdelningar. Just Kristianstad drabbades för övrigt extra hårt för ett par år sedan då ett gäng med nynassar tog sig in i deras lokal.

I natt attackerades RFSL Nord. Att polisen - trots utlöst övefallslarm - inte kom till platsen förrän efter en halvtimme kan inte betecknas som annat än skandalöst. Återigen påvisar det behovet av ökad kompetens och resurser kring hatbrott inom rättsväsendet.

Jimmy Stenman, ordförande i RFSl Nord, skriver:

"Attentat på RFSL Nords lokal natten mot söndag 4/10.

Under natten till söndag inträffade ett attantat på RFSL Nords lokal i Piteå. Vid upprepade tillfällen kastades blomkrukor från uteserveringen mot föreningens fönster, var av ett krossades in mot föreningslokalen. Vandalerna begav sig sedan mot föreningens bil där man gjorde tappra försök att krossa vindrutan som man dock misslyckades med. Backspegeln bröts av och båda framljusen demolerades. Vandalerna lämnade även karosskador på motorhuven innan de begav sig springande upp mot Rådhustorget.

Denna kväll hade RFSL Nord hållt medlemsfest i föreningslokalen och även konstvernissage. Detta var också dagen innan söndagens Cafépremiär i samma lokal. Det dröjde ca 50 minuter innan polis dök upp på platsen. ”Detta är naturligt vis orimligt när överfallslarmen aktiverades. Vi kan bara konstatera att det var tur att gästerna inte längre var kvar. Sådana här skändliga och moraliska bottennapp av brott kan vi aldrig tolerera” säger RFSL ungdom Nords ordförande Mikael Holmgren.

”Vem tror dom att dom kan skrämma? De kan ge sig på mig, de kan ge sig på min egendom, de kan ge sig på föreningens egendom, men de kan aldrig ge sig på min stolthet, min kärlek och min gnista” säger Micke. ”Jag kan inte annat än ta avstånd från en sådan här handling och uppmana allmänheten till att göra det samma!
”Café23 öppnar dock som planerat på söndagen den 5/10 och håller öppet söndagar samt måndagar 15.00-24.00. Varmt välkommen” säger Micke också.

”Attentatet visar att RFSL Nords projekt ett bättre hbt-Norrland med information i skolan behövs ännu mer.Skolan och kommunerna måste skapa bättre förutsättningar för information och verksamhet kring HBT-frågorna samt mänskliga rättigheter” säger RFSL Nords ordförande JimmyStenman.”Det är brist på kunskap som alltid ligger bakom dessa typer av Hat-brott. Kommunerna har ett mycket stort ansvar som man har svårt att hantera.
Polisen i Piteå tog under natten mot söndag två ynglingar i förvar som misstänks för brottet."

Inga kommentarer: