fredag 10 oktober 2008

Om Beltran, krigsförbrytelser och planer för helgen

Idag föll hovrättens dom mot Tito Beltran. Lika lite som någon annan i den breda allmänheten har jag en aning om vad som egentligen hände på det där hotellrummet. Men jag har en generell tilltro till vårt rättssystem. Jag utgår därför från att Beltran faktiskt begått ett brott.

Och det är inte precis snatteri det handlar om. Vi pratar om våldtäkt och vi pratar om minderåriga. Den typen av övergrepp förtjänar ett synnerligen högt straffvärde. I sammanhanget förefaller det också som om Beltran faktiskt kommit lindrigt undan (vilket stör mig!)... SvD rapporterar;

"Tito Beltran fälldes tidigare idag i båda sexualmålen har var åtalad för. Hovrätten i Göteborg fann honom skyldig till våldtäkt, sexuellt utnyttjande av underårig och övergrepp i rättssak. Straffet blev fängelse i två år och sex månader.

Straffvärdet är egentligen högre, ansåg hovrätten som var helt enig i sitt utslag. Men domstolen tog hänsyn till att det gått lång tid sedan våldtäkten begicks och straffet blir därför kortare än vad det annars skulle ha blivit, skriver hovrätten."

Nåja. Vi får se vad som händer - domen kommer förstås att överklagas. Det är på sitt sätt bra och helt grundläggande för en fungerande rättsstat.

Själv har jag idag föreläst om relaterade frågor på Försvarshögskolan. Ämnet för dagen (även om den kursansvarige anmärkningsvärt nog inte kände till det...) var FN-resolution 1325 om Kvinnor, fred och säkerhet. Jag och brigadgeneral Karl Engelbrektsson stod för kunskap, budskap och förhoppningsvis en del inspiration.

Hur många vet förresten att just sexuellt våld kan utgöra grund för att definiera en handling som krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten? Detta slogs fast i en resolution (1820) från FN:s säkerhetsråd i somras. Det är utmärkt och det sätter även Beltrans förehavanden i visst perspektiv. Ett hotellrum i Sverige är förvisso något helt annat än ett flyktingläger i krigets Darfur. Men någonstans är det ändå samma mekanismer som är i rörelse...

Min helg tillbringas i RFSL:s tecken. Med bas i Eskilstuna har vi förbundsstyrelsemöte och konferens för våra avdelningsordföranden. Jag ser verkligen fram emot det!


2 kommentarer:

Anna Cocteau sa...

Visste du hundratusentals kvinnor har blivit våldtagna (under mycket brutala former) i Kongo de senaste åren? Förmodligen den äckligaste och vidrigaste historien jag hört talas om någonsin.
Läs mer om det på den eminenta bloggen www.barstol.nu

Men en varning utfärdas redan här – känsliga personer bör tänka både en och två gånger innan de läser texten.

Jenny sa...

Hej K!
Det störde mig också detta med Tito. Han har ju faktiskt med åren blivit folkkänd i de flesta av våra stugor. Jag vet inte varför (iaf jag) reagerar mer när en "sådan" person begår ett sådant brott?! Och ännu mer berörd blir jag när jag läser anna cocteaus inlägg... Nu ska jag läsa bloggen hon rekommenderar.

KRAM från mig.