lördag 25 oktober 2008

Weimers snackar skit!En del av stugans avkopplande charm har att göra med det lite spartanska liv vi lever här. Bland annat är det utedass som gäller. Men vad gör väl det när behoven kan uträttas med en utsikt som den här?

Osökt kommer jag att tänka på Charlie Weimers, kdu:s ordförande med ett förflutet som grundare av det ultrakonservativa nätverket Engelbrekt. Han rasade igår över uppgifterna om att regeringen (äntligen!) har en lagrådsremiss till könsneutral äktenskapslagstiftning klar:

- Det förslag som Ekot refererar till kan inte bli regeringspolitik. Vad är det för slags ledarskap Fredrik Reinfeldt visar om han inte vill medverka till en konstruktiv lösning ovanför dagens låsta positioner? Nu måste Fredrik Reinfeldt ställa folkpartiet mot väggen och fråga dem om de är beredda att sänka en alliansregering på denna fråga.

93 % av Sveriges riksdag står bakom liggande förslag men kristdemokraterna stretar trotsigt emot. Weimers går längst och hotar med att regeringen kommer falla. Riktigt patetiskt blir det när han försöker lägga skulden för en sådan (högst hypotetisk) risk i knäet på folkpartiet. Det vittnar onekligen om total brist på självinsikt.

Weimers upprörs också över bristande kompromissvilja från den 93%-iga majoritetens sida. Därmed får han det att låta som om kristdemokraterna körts över. Det är fel. Låt mig påminna om att liggande lagförslag har sin grund i ett omfattande utredningsarbete med därtill hörande remissrunda. Däri har de oundvikliga jämkningarna gjorts. Ett sådant exempel är att tillåta enskilda religiösa företrädare att slippa viga samkönade par. Det är i grunden dåligt men just nu det framkomligas väg.

Men därmed låter sig inte Weimers, Sacrédeus, Attefall och andra kd-fundamentalister nöja. Man vill i stället kompromissa bort alla människors rätt till likhet inför lagen. Och dessutom med någon slags hänvisning till Guds vilja... Ge upp!

Inga kommentarer: