torsdag 6 november 2008

Försvar för mänskliga rättigheter

"Mycket resurser läggs på att förbättra intern och extern image med olika aktiviteter med diskutabel relevans för kärnverksamheten. Försvarsmakten satsar resurser på Gay pride-aktiviteter, "Mission impossible"-inspirerade reklamkampanjer, kvalitetscertifiering, genusforskning."

Orden är hämtade från dagens DN Debatt. Visst är det fantastiskt vad hbt- och jämställdhetsarbete kan väcka känslor...! Någonstans är jag förstås också stolt över det genomslag vi uppenbarligen fått.

Men! Att försöka frikoppla ett engagerat försvar för grundläggande mänskliga rättigheter från Försvarsmaktens kärnverksamhet är inget annat än ett gigantiskt feltänk. Jag träffade Karl Ydén för några år sedan och måste säga att jag är genuint besviken över denna sensationssökande debattstil.

Jag brukar säga att det finns ett rakt samband mellan vardagsbeteenden och vår effektivitet i internationella insatser. Vi blir inte bättre i Afghanistan, Tchad eller Kosovo än vad vi förmår att vara mot varandra i det egna fikarummet.

Att stå upp för alla människors lika rättigheter och möjligheter är i allra högsta grad en förtroendefråga för Försvarsmakten. Synd bara att en eller annan doktorand väljer att bortse från detta i syfte att skapa rubriker för sin avhandling.

1 kommentar:

Anonym sa...

Allt som idag och kommande lågkonjunktur kommer att granskas med lupp. Kärnverksamhet är ofta ett ledord. Men jag tycker som du Krister. Värdegrunden måste vara ett faktum att över huvudtaget kunna bedriva någon som helst verksamhet. Utan värdegrund, moral och etik - kan man inte bedriva någon som helst seriös verksamhet.

Varför sätts inte fokus på att det är konstigt att Försvarsmakten bedriver soldatutbildning för heterosexuellet män?
Och dessutom "vita" män??

//Lars