tisdag 23 december 2008

Zimbabwe - granne med Edens Lustgård?

Om en vecka vid den här tiden kommer vi att vakna upp i vårt älskade Sydafrika. För egen del tänker jag mig att inleda dagen med en löprunda längs the Golden Mile och därpå följande dopp i Indiska Oceanen. Snabb dusch och sedan bufféfrukost med massor av färsk frukt, nypressad juice och en sydafrikansk dagstidning därtill. Det borde bli en hyggligt schysst upptakt på tre veckor av upplevelser och avkoppling i härligt skön kombination...!

I grannlandet Zimbabwe råder en helt annan verklighet. Skenvalet i våras tycks ha drivit landet in i en än värre kris där hunger och kolera dominerar människors vardag. Allt under en galen diktators överinseende. Den som följt min blogg vet att jag tidigt förordade krafttag gentemot Mugaberegimen. Tyvärr har ingenting hänt som gett mig anledning att ompröva det. Eller som Hanne Kjöller uttrycker det i ett ledarstick i dagens DN:

För en vecka sedan meddelade Zimbabwes illegitime president Robert Mugabe att landets koleraepidemi var under kontroll. Nu presenterar WHO siffror som säger att 60000 kan smittas om inget görs för att hejda smittspridningen. Storbritanniens utrikesminister David Millband sa i ett vasst anförande att Zimbabwes sjukdom inte var kolera utan vanstyre och korruption. Riktigt så. Därför kan de insatser som nu diskuteras inte inskränkas till att hantera en epidemi. Det är i Zimbabwes fall bara symptomlindring.

Då kommer betydligt mer positiva rapporter från ett annat av Sydafrikas grannländer, nämligen Mocambique. Jonathan Timberlake från Royal Botanic Gardens har funnit och undersökt ett skogsområde som han beskriver som "Edens lustgård". Allt är inte elände i södra Afrika.

Inga kommentarer: