fredag 19 december 2008

Falis fredagstipsDagar läggs till veckor och nu är det dags för ett av årets sista fredagstips. Måhända hinner det bli ett till innan kosan styrs mot Sydafrika...

Julhälsningstips
Skriv julkort! Jag tillhör den utdöende (?) skara i min generation som fortfarande uppskattar att både få och skicka dessa små välgångshälsningar.

Kortet ovan är för övrigt lite festligt. Det återfinns i julkortsskörden på RFSL:s kansli. Förmodligen har det gått till alla Världen idags kunder. RFSL är sedan länge en lika trogen prenumerant som Siewert Öholm på denna starkt homofoba blaska. Det har nämligen visat sig betydligt billigare att få hela tidningen dagligen än att betala för de hbt-relaterade pressklipp den genererar...

Julfridstips
Motorcykelfria gator! Det finns inte mycket jag uppskattar med den svenska vintern. Men att Stockholms samlade MC-park tvingas i ide är absolut en välgärning. Visst - det stora flertalet MC-förare har en kärleks- och ansvarsfull relation till sin hoj. Men det finns en minoritet som förstör för oss alla. Fullständigt omotiverade gaspådrag gör mig rejält förbannad när oväsendet brutalt fortplantar sig in i lägenheten. Väx upp, gossar!

Djurfridstips
Freda våra stora rovdjur! Utmärkte miljöministern Andreas Carlgren har gett Naturvårdsverket i uppdrag att utreda förutsättningarna för vargjakt. Utan att föregripa resultatet vill jag med skärpa hävda att frågan är alldeles för tidigt väckt. Vi må ha uppnått delmålet med ca 200 vargar i landet men det är inte det samma som en långsiktigt livskraftig stam. Det som snarare behövs (och som även är en del av utredningsuppdraget = bra!) är inplantering av nytt blod.

Låt mig avsluta med ett kort stycke ur en artikel av Jan-Åke Hillarp i senaste numret av Våra Rovdjur:

En resa i Indiens nationalparker ger perspektiv på rovdjursdebatten i Sverige. Tigrar, leoparder och andra stora vilda djur, hemmahörande i landets natur, bereds skyddat livsrum hos folk med en levnadsstandard där en förlorad ko kan betyda katastrof.

Uppdatering 20/12: Läs gärna denna debattartikel i Aftonbladet.

Inga kommentarer: