tisdag 2 december 2008

Kvinnor gör skillnad

Denna morgon gläds jag åt Obamas val av utrikesminister. Duon Obama-Clinton kommer ha goda förutsättningar att återupprätta USA:s skamfilade anseende och därmed bidra till en säkrare värld.

Clinton är först och främst erfaren, kompetent och med ett utomordentligt gott kontaktnät. Men även det faktum att en kvinna - även fortsättningsvis - besitter ett av världens mest inflytelserika ämbeten skickar viktiga signaler.

Också EU står i begrepp att utse ett antal höga företrädare under nästa år i samband med EU-valet och Lissabonfördragets ikraftträdande (som jag hoppas!). Hittills har inga kvinnor nämnts bland toppkandidaterna. Det är synd och skam. Låt oss hjälpas åt att bilda opinion för en förändring! En bra och enkel början är att skriva på uppropet Females in front.

En av världens första kvinnliga utrikesministrar var för övrigt Karin Söder (1976-1978). Hon blev sedermera också ordförande för Centerpartiet. Karin är verkligen en kvinna som gjort skillnad. Häromdagen fyllde hon 80 år. Grattis i efterskott, säger jag!

1 kommentar:

Stina sa...

Stockholms Centerkvinnor satte in en slant på Rädda Barnens konto istället för blommor till Karin. Och som medlem där är du ju med på den presenten. :-)