torsdag 4 december 2008

SBAB:s räntebluff

Låt se - hur blev det nu då...? Jo visst, en hyfsad sänkning av bolåneräntan. Men samtidigt inte tillräckligt! Istället har vår kreditgivare, SBAB, passat på att öka sina marginaler rejält. Se här:

Igår var Riksbankens styrränta 3,75 % och SBAB:s 3-månadersränta 5,04 %. Det gör ett gap på 1,29 %.

Idag är styrräntan 2,0 % och SBAB:s 3-månadersränta 3,98 %. Det gör ett gap på rekordhöga 1,98 %.

I någorlunda "normala" tider bör detta gap ligga runt 1 %. Där är vi förstås inte nu. Men att fullständigt skrupelfritt ta ut dåliga tider på trogna kunder köper jag inte. Om ingen ytterligare sänkning påannonseras de närmaste dagarna kommer det bli till att agera i nästa vecka!

3 kommentarer:

Sune sa...

Du gör samma fel som flera andra - jämför reporäntan med bolåneräntan.

En bättre indikation på kostnaden för bankernas upplåningskostnad är marknadsräntorna på bostadsobligationer tillsammans med Stibor.

Eller är det någon särskild anledning till att de som kommenterar ekonomi inte behöver sätta sig in i ämnet?

Anonym sa...

Jo, i och för sig som Sune sa..., men principiellt arbetar ekonomer med överenskomna priser och risker som har väldigt lite eller inget att skaffa med verkligheten. Principiellt gäller ju att ju högre räntegap desto större risk, för då kan ingen betala, och desto lägre räntegap, desto lägre risk, för då kan alla betala. Och det bankerna gör är helt enkelt en vinstmaximering. Som vanligt. Men vad vårt land nu behöver är ansvarstagande för att så snabbt som möjligt få igång hjulen för långsiktigt välstånd. Detta begriper inte ekonomer.
/GB

Sune sa...

GB:
Klart att risk påverkar priset, hur ska du annars kunna bedriva bankverksamhet om du inte prissätter det? Bankerna tjänar dock inte sina miljarder på att låna ut pengar till privatpersoner, den intjäningen motsvarar nästan ingenting av vinsten. Det är dock fortfarande vanliga vinstdrivande verksamheter med aktieägare och inga välgörande ändamål vi pratar om. Det verkar inte GB förstå.