onsdag 18 mars 2009

Dödliga påbud från påven

Vatikanen fortsätter sprida sina galenskaper. Påvens senaste utspel riktar sig mot kondomanvändning. Påpassligt nog gör han det i samband med sin resa till Afrika.

Påvens råd leder raka vägen till döden. I länder där religion har stort inflytande och utbildningsnivån är låg tenderar den här typen av påbud bli vägledande. Det gör det hiv-preventiva arbetet oändligt mycket mer svårarbetat.

Idag lever ca 40 miljoner människor i världen med hiv/aids. Den hårdast drabbade regionen är Afrika söder om Sahara. Kvinnor och flickor är särskilt utsatta. I åldersgruppen 15-24 år står de för 75% av alla infekterade.

Bromsmediciner finns och måste komma (hela) befolkningen till godo. Idag dör mängder av människor fullständigt i onödan. Men för att stoppa själva smittspridningen är kondomanvändning den absolut viktigaste åtgärden. Det förutsätter både tillgång på traditionella kondomer (för män) och kampanjer för säker sex. Till det skulle jag oerhört gärna vilja se en ökad kunskap om kondomer för kvinnor. Det är förvisso inte hela lösningen men skulle ändå vara ett viktigt steg på vägen till kvinnans makt över sin egen kropp.

3 kommentarer:

Peter sa...

Synd att det är just påbudet mot kondomer som följs så noga och inte det om att hålla sex inom äktenskapet.
Man kan väl knappast säga att religionen har ett stort inflytande över männsikor som väljer att trotsa det påbud som är långt viktigare och mycket starkare betonat inom den katolska kyrkan,äktenskapets helgd.
Hycklande svenskar gör ofta en tankevurpa när de kritiserar påven då de anser att kyrkan ska förmedla följande
kondom=förbjudet, sex utanför äktenskapet=förbjudet, använda kondom vid sex utanför äktenskapet=kör i vind. Problemet i de mest drabbade länderna är inte att de lyssnar för mycket på kyrkan utan snarare för lite.

Linda sa...

En övertygande argumentation för bibeln som preventivmedel finns här.

http://www.svenskbladet.se/halsa/index.php?alias=bibeln_enda_sakra_preventivmedlet_mot__aids.html

claes sa...

det vore intressant och se antalet smittade i våldtäkter, konfliker, postkonflikt-områden..

det jag dock tror är vanligare är gästarbetande män som återvänder hem till sina fruar efter ett antal månader...

påvens påbud är rätt, hade folk varit trogna hade kampen mot aids varit något enklare, dock blir den verkningslös då problemet är det motsatta... och jag tror att det hade gjort en skillnad för de kvinnor till gästarbetande män om påven ändrade sitt påbud..
men jag kanske bara är en hycklande svennebanan...