Ingrid Bonde är Sveriges mäktigaste näringslivskvinna. Allt enligt Veckans Affärer som för elfte året mäter jämställdhetsutvecklingen i näringslivet. VA:s initiativ är viktigt och bra. För den som till äventyrs funderar på varför kan jag varmt rekommendera ett inlägg av Pontus Schultz som du hittar här.
Om detta rapporterade Ekonominyheterna i TV4 igår kväll. Det utvecklades till ett ganska märkligt inslag. Först några programledarord kring utmärkelsen till rörliga bilder av Bonde. Sedan mera bilder och speakerprat där bland annat följande sägs;
"Hon menar att de privata företagen är dåliga på kvinnofrågan och har mycket att lära av de statliga företagen"
Så vad är då det märkliga i detta? För det första reagerar jag på att Bonde inte får uttrycka vad hon menar själv, trots ett minutlångt inslag. Istället läggs ords i hennes mun. Och just ordvalet är det andra jag reagerar på. Exakt vad menas med kvinnofrågan (bestämd form, singularis) egentligen...? För mig känns som ett både gammaldags och oreflekterat sätt att uttrycka jämställdhetssträvanden på.
I ett slag blir Bonde osynliggjord och sakfrågan förminskad. Med ett minimum av genustänk på ekonomiredaktionen borde TV4 kunna prestera bättre!
För övrigt bör det noteras att regeringen tar sitt föregångsmannaskap på allvar. Vid nyrekryteringar till topptjänster i statliga verk och bolag har könsfördelningen varit jämn. Det går om man vill!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar