onsdag 12 mars 2008

Idag dör 5 ryska värnpliktiga

Pennalism och övergrepp är vardag för värnpliktiga i Ryssland. Uppskattningar gjorda av människorättsorganisationer visar att mellan 2000-3000 unga män årligen tvingas sätta livet till på ryska militärförläggningar. Inte sällan handlar det om brutala misshandlar utförda av befäl eller äldre värnpliktiga.

Sedan 1989 arbetar den ryska Soldatmödrakommittén för att förbättra situationen för de värnpliktiga och för familjer som drabbats. De driver sin verksamhet helt ideellt och under svårast tänkbara förhållanden.

Genom ett unikt samarbete melllan Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen och Värnpliktsrådet finns nu en möjlighet att aktivt stödja detta arbete. Kampanjen "Värnpliktig till Värnpliktig" pågår fram till den 1 juni och varje bidrag är förstås värdefullt.

Jag tänker idag sätta in en slant på Svenska Freds insamlingskonto 901085-1 och uppmanar alla mina bloggläsare att göra det samma. Insättningen ska märkas med "värnpliktig". Varje insamlad krona går oavkortat till Soldatmödrakommittén.

Mer information om kampanjen hittar du här. Bra initiativ, Värnpliktsrådet!

Inga kommentarer: