söndag 16 mars 2008

Försvarsmaktens pris - del 2 (av 3)

Försvarsmaktens beslutade i fredags att låta en soldat med nära koppling till Nationalsocialistisk Front (NSF) fortsätta sin tjänst i den Nordiska snabbinsatsstyrkan. Det är ett beslut som medför konsekvenser. I tidigare inlägg har jag berört den förlorade trovärdigheten. Nu fortsätter jag resonemanget med risken för en klart försämrad arbetsmiljö.

Försvaret har sedan början av 2000-talet jobbat hårt och målmedvetet för ökad mångfald i den egna organisationen. Arbetet omfattar både individuella och strukturella insatser. Det senaste exemplet presenterades så sent som i onsdags då en multireligiös utgåva av fältandaktsboken överräcktes till Ärkebiskopen. Ett annat exempel är Försvarsmaktens aktiva medverkan under Pridefestivalen. Målbilden är ett jämställt försvar präglat av respekt och mångfald.

Avgörande för framgång är en god och trygg arbetsmiljö. Lyckade rekryteringskampanjer tjänar föga till om verkligheten stöter bort i stället för att inkludera. Det handlar bland annat om det jag brukar kalla för "fikarummets etik". Vardagsjargong, samtalsämnen och skämt på lunchrasten, i ordersalen eller på kaserngården har en oerhörd betydelse för klimat och välbefinnande.

Förekomsten av högerextremism är synonymt med en dålig arbetsmiljö. Det går som invandrare, muslim eller homosexuell omöjligtvis att känna sig trygg i en miljö där dessa element finns och kommer till uttryck. NSF är otvetydigt organisation vars sympatisörer hyser djupt nedsättande värderingar om andra människor. Bland annat säger man;

"Att beblanda främmande raser med vår nordiska medför att de kvalitéer och fördelar vårt folk har går förlorade."

"Ingen ska tvingas se homosexualitet i media eller på våra gator."

NSF kräver absolut lojalitet av sina medlemmar. Man har också en historik av att använda sig av våld som metod. Blotta vetskapen om att en plutonskamrat bekänner sig dit är nog för att oron och olusten ska krypa sig på - inte minst om du tillhör en av de grupper som organisationen helst vill fördriva.

Om Försvarsmakten menar allvar med sina mångfaldssträvanden måste det jobbas för en god arbetsmiljö - för alla. Då gäller det att också våga ta itu med personer som så uppenbart inte kan bidra till detta. Chefer såväl som bilförare.

Inga kommentarer: