fredag 14 mars 2008

Papperslös - men inte sjukvårdslös

Region Skåne har beslutat att papperslösa flyktingar ska ha rätt till subventionerad akutsjukvård. Bravo, säger jag! Vi har ett ansvar för alla människor som befinner sig i vårt land och vissa grundläggande rättigheter borde inte få dribblas bort av någon slags småsnålhet.

Region Skåne styrs av en "femklöver" bestående av de borgerliga tillsammans med miljöpartiet. Beslutet togs i total enighet med oppositionen vilket också innefattar Sverigedemokraterna. Det är ju i sig lite spännande. Om detta skriver DN på nyhetsplats idag.

Låt oss nu hoppas att alla övriga landsting och regioner följer det skånska exemplet. Det handlar inte om givmildhet. Det kallas humanism.

3 kommentarer:

Patrik sa...

Humanism? Papperslös - men inte sjukvårdslös? Det råder grava missuppfattningar i frågan. Det handlar inte om att någon i behov av akutsjukvård ska lämnas att dö på gatan, utan om vem som ska betala för vården i slutändan.

Det svenska trygghetssystemet betals med skattemedel från svenska medborgare. Sverigedemokraterna kommer vid fullmäktigeomröstningen att gå emot förslaget.

Krister Fahlstedt sa...

Ja, det var ju i alla fall ett klarläggande kring var SD står! Då vet vi. Det finns alltså en prislapp på humanismen. För mig är det en självklarhet att vi ska erbjuda en skattefinansierad grundtrygghet inte enbart till svenska medborgare utan även till andra som bor här mer eller mindre permanent. Det faktum att de är papperslösa är förstås inte bra men måste hanteras som ett helt annat problem.

Patrik sa...

Kassan är ändlig och det är skattebetalarnas pengar som det är ansvariga politikers uppgift att hushålla med.

Ska "prislappen på humanismen" bort, så måste svensk sjukvård vara gratis för alla, d.v.s. för alla världens 6-7 miljarder invånare. Varje annat alternativ innebär en gränsdragning.

Berätta var du drar gränsen, så kan jag angripa dig sen med vänsterpopulistiska argument som att "människor stängs ute", "prislapp sätts på humanismen", "bevis på främlingsfientlighet" o.s.v.