måndag 31 mars 2008

Sveriges största fredsrörelse

"Var finns respekten för de frivilliga?" lyder rubriken på Aftonbladets debattsida idag. Artikeln är författad av generalmajor Berndt Grundevik och konteramiral Anders Grenstad. De vill synliggöra det faktum att tusentals svenskar dagligen riskerar sina liv i fredens tjänst. För detta är de värda uppskattning på ett helt annat sätt än vad dagens försvarsdebatt inbjuder till.

Jag kan bara hålla med. Våra soldater i Tchad, Afghanistan och Kosovo gör beundransvärda insatser i det tysta. Johanne Hildebrandt föreslog för en tid sedan att personal i utlandsstyrkan borde skattebefrias under sin tjänstgöringstid. Det är ett förslag väl värt att beakta!

3 kommentarer:

Suss sa...

Vad har jag missat? De frivilliga militärer som åker ner till Afghanistan, Tchad osv. som en del i en fredsbevarande trupp får jävligt feta pengar för det! Nästintill en vanlig årslön för några månader. Har ingen direkt källa på det tyvärr, men ett ex. hade gjort några såna "resor"..

Anonym sa...

Hmm, "jävligt feta pengar" är kanske inte korrekt. Om du kollar upp förmånerna och sedan jämför dem med uppoffringarna och levnadsförhållandena är det inte allt för lukrativt. Anledningen till att många kommer hem med "feta pengar" är för att det oftast inte går att göra av med pengarna på något. =) Räkna på tjejernas och grabbarnas timlöner (de har oreglerad arbetstid och ständig beredskap). Jävligt feta pengar eller jävligt dåligt betalt?

Anonym sa...

Visst kan de förtjäna respekt. Men jämför då med hur många som i princip utan betalning åker och lotsar till exempel människor i Palestina för att minska risken att dessa utsätts för övergrepp. De får inget betalt, och i princip ingen uppskattning, åtminstone inte av generalmajorer.