fredag 14 mars 2008

Fegt och aningslöst av Försvarsmakten

Ur pressmeddelande idag från Försvarsmakten:

"En soldat ur Nordic battlegroup, NBG, har i medierna utpekats som nazist. Efter utredning har soldaten friats från misstankarna och kommer att fortsatt vara anställd i NBG."

Låt mig omedelbart säga att jag inte har några andra informationer än de som Borås Tidning och Expo förmedlat. Dessa finns det å andra sidan ingen uppenbar anledning att betvivla. Såvida soldaten ifråga inte är utsatt för en sällan skådad komplott (vilket han inte hävdat, vad jag förstår) så föreligger därför synnerligen graverande omständigheter;

  • På nätet har han förekommit med både bilder och kommentarer som kopplar honom till naziströrelsen
  • I en personlig beskrivning i samma forum har han beskrivit rasbiologi som sitt stora intresse
  • I en öppen mailväxling på nätet har han uttryckt sig i termer av "jävla neger"
  • Borås Tidning har nyligen tagit bilder på mannen i en festlokal utsmyckad med nazistsymboler
  • Han förnekar inte (tidigare?) sympatier med Nationalsocialistisk Front (NSF)

Sammantaget menar jag att denna högst tveksamma meritlista mer än väl borde kvala in som saklig grund för uppsägning. Lagen om offentlig anställning har just en klausul om "förtroendeskadlig verksamhet". Därmed skulle också de arbetsrättsliga argumenten falla. Det vore hur som helst värt en juridisk prövning - att bara "göra avbön" räcker inte!

Nu valde Försvarsmakten dessvärre en annan väg och det gör mig oerhört besviken. Jag menar att det riskerar medföra allvarliga konsekvenser för trovärdighet, arbetsmiljö och attraktionskraft. Utförligare resonemang kring detta blir ett ämne för kommande blogginlägg.

1 kommentar:

Susz sa...

Det här tycker jag är rent för jävligt..tack för du bloggade om det-
tar med en del till min blogg om det är okej?
Efter att ha läst jan Gillous blogg litar jag inte på svenska säpo/försvaret ens en gång...har de egentligen alls visat klart och tydligt att de ej accepterar nazism?
Kanske har jag missat det i så fall..