fredag 28 mars 2008

Kackat i eget bo

Jag noterar bland ekonominyheterna att Scania ska etablera en fabrik i Förenade Arabemiraten (UAE) och att ABB fått en mångmiljonorder därifrån. Offentliggörandet av de båda storaffärerna hänger högst sannolikt ihop med att Kronprinsessan Victoria just nu genomför ett veckolångt besök i UAE.

Att det går bra för svensk industri är naturligtvis glädjande. Förhoppningsvis är företagsledningarna också på det klara med hur levnadsförhållandena i landet ser ut, även bortom det förföriska Dubai. I så fall finns ett gyllene tillfälle att ta det sociala ansvar som regeringen betonar i den nya strategin för mänskliga rättigheter i svensk utrikespolitik. Är Scania och ABB beredda att anta utmaningen?

I den rapport om mänskliga rättigheter i UAE som släpptes igår framgår bland annat följande;

"Politiska partier är inte tillåtna. Det finns ännu inget folkvalt parlament. All verkställande och lagstiftande makt utgår i praktiken från det högsta styrande rådet, FSC, bestående av de sju emiratens regenter."

Vi vet också att sharialagstiftning tillämpas vilket inte minst drabbar kvinnor. Amnesty International uppger bland annat att en kvinna dömdes till etthundra piskrapp samt ett års fängelse för äktenskapsbrott av en shariadomstol i juni 2006.

Vidare är homosexualitet förbjudet. Anmärkningsvärt är att UD:s landrapport helt bommar det faktum att UAE är ett av sju länder i världen som fortfarande har dödsstraff i straffskalan för detta "brott". Överhuvudtaget imponerar inte amabassaden i Abu Dhabi på hbt-området. Vad menas till exempel med följande mening under rubriken "Diskriminering på grund av sexuell läggning eller könsidentitet"?

"Hösten 2007 uppmärksammades ett fall i Dubai där en fransk tonårspojke våldtagits av två emiratiska män. Dessa dömdes till 15 års fängelse."

Vän av ordning måste ändå fråga sig; vad har våldtäkt med sexuell läggning att göra? På den här punkten får man nog säga att UD har kackat i eget bo! Själv skulle jag för övrigt inte ha något emot ett litet konsultuppdrag för att höja hbt-kompetensen hos ambassadör Beijer med personal... Vågar man hoppas på en inbjudan?(Skylten på bilden hittade vi förresten på en blomkruka i Sassnitz.)

Inga kommentarer: