tisdag 15 april 2008

Heja Norge!



Det ska erkännas direkt - jag har aldrig varit på opera... Men Oslos nya operahus som invigdes igår skulle faktiskt kunna bli en utlösande faktor. Av bilderna att döma är det en fantastiskt vacker, modern och läcker skapelse. Grattis, Norge!

Jag skulle oerhört gärna se att även Stockholm vågar sticka ut när det gäller satsningar på nya, spännande byggnadsprojekt. Tyvärr präglas tongångarna ofta i stället av ängslighet, senast manifesterat på ledarplats i DN igår (om nya stadsbiblioteket). Visst är vår stad vacker som den är men det har den ju blivit genom modiga beslut av människor åtskilliga generationer tillbaka i tiden. En modern stad behöver också utvecklas. Det handlar om såväl reella behov (t ex fler bostäder) som mer underliggande värden (t ex identitet och självkänsla).

Mest på framkant i dessa diskussioner just nu upplever jag att Centerpartiet i Stockholm är. Och vem troddde det för några år sedan...? Förslaget om en snygg, funktionell och miljöanpassad skyskrapa i city är ett lysande exempel på hur det går att tänka nytt utan att gamla värden går förlorade. Läs gärna mer om projekt Trifoliumskrapan här.

1 kommentar:

gardebring sa...

Jag vill bara passa på att tipsa om nätverket Yimby. Vi är en snabbt växande sammanslutning av människor som har tröttnat på den museala synen på Stockholm. Vi tycker inte att städer kan bli färdiga. Så välkomna ni som vill se Stockholm fortsätta att växa och utvecklas!

http://www.yimby.se/