fredag 18 april 2008

Zimbabwe Independence Day...

Idag högtidlighålls Independence Day i Zimbabwe. Tyvärr finns det inte särskilt mycket att fira.
"Medan jag talar nu mördas vårt folk, hus bränns ner, barn antastas och kvinnor våldtas", sa oppositionsledaren Morgan Tsvangirai i en intervju igår.

Att Sydafrika äntligen börjat ställa krav på Mugabe-regimen är viktigt och bra. Men det räcker inte. Det är nu hög tid för FN att ta ett betydligt större ansvar för händelseutvecklingen. I den processen har Sverige utmärkta möjligheter att spela en avgörande roll. Vårt mångåriga engagemang i regionen har gett kunnande, kontakter och trovärdighet. Låt oss utnyttja det!

Tsvangirai önskar sig en speciell FN-tribunal för att kunna ställa personer till svars för brott mot mänskliga rättigheter. Det borde absolut vara en idé värd att pröva. Likafullt tror jag det behövs mer omfattande insatser vilket jag också berört i tidigare inlägg. Problemet är att tiden rinner ifrån oss. För varje dag som går släcks ytterligare liv i Mugabes krampaktiga kamp för att upprätthålla sin personliga makt. Det är knappast vad de flesta skulle kalla för oberoende...

Inga kommentarer: