lördag 5 april 2008

Vargskräck och bäverjakt i Värmland...!

Jag jobbade i Karlstad igår och lyssnade på Radio Värmland i bilen på vägen hem. I ett inslag strax efter lunch diskuterades rovdjursfrågan och en representant för Jägarnas Riksförbund (kan han ha hetat Kurt Borg?) gjorde sig till tolk för folkviljan.

Ordvalet var mustigt och budskapet glasklart. Rovdjuren ska bort från våra skogar. Det tycker 'alla' häromkring. Han sa också något i stil med att "vi måste kunna röra oss i markerna utan att bli störda av rovdjur".

Jag vill ogärna bidra till att ytterligare höja tonläget i denna redan affekterade debatt men människor som Borg (?) skrämmer mig. Sanningen är den, att en vanlig skogsflanör löper större risk att bli vådaskjuten av en jägare än att bli angripen av en varg eller något annat rovdjur. Honnörsordet är samexistens. Både friluftsliv/jakt och en livskraftig rovdjursstam behövs - här hemma såväl som i andra länder. Det kräver viss anpassning. Tack och lov drivs inte genomsnittsjägaren av hat till (rov-)djur utan av kärlek till naturen!

Lördagskuriosa: Jag roade mig med att surfa in på Jägarnas Riksförbunds hemsida och följde slumpmässigt en länk till "Kvinnoverksamhet". Där fann jag bland annat följande aktivitetstips;

Bäverjakt den 10 maj!
Årets sedvanliga bäverjakt går av stapeln tisdag den 10 maj med samling vid Järnboås skola kl. 18.00. Anmälan och frågor kontakta [...]. Vi hälsar er varmt välkomna till årets bäverjakt!


Behöver jag säga att det drog en aning i smilbanden?!

1 kommentar:

Anonym sa...

Hur många skogsflanörer har skadats av vådskott? Svar: Noll
Hur många människor har skadats av rovdjur? Svar: Två dödade och flera skadade.
Svaret på dessa frågor visar att du åtminstone inte i denna fråga håller dig till sanningen