onsdag 9 april 2008

ÖB visar handlingskraft

ÖB har idag beordrat en utredning av kultur och ledarskap inom specialförbanden. Bakgrunden är deras inblandning i tortyrskandalen under operation 'Artemis' i Kongo 2003. Samtidigt gör ÖB en del omedelbara (och nödvändiga!) personalrockader. Allt enligt Försvarsmaktens hemsida;

"Under tiden utredningen pågår kommer chefen för specialförbanden, konteramiral Jörgen Ericsson, inte att hantera sina uppgifter som chef för specialförbanden. Han ersätts tillfälligt av insatschefen Anders Lindström. Chefen för specialförbandsledningen, den överste som ledde den svenska insatsen i Kongo, får andra uppgifter tills utredningen är klar.
– Ska vi nu göra en trovärdig utredning kan inte de som delvis är utpekade i pressen, förtjänt eller oförtjänt, sitta och utreda detta själva. Därför får de tillfälligt ta ett steg åt sidan, säger ÖB."


Jag har tidigare efterlyst handling och välkomnar förstås denna utredning. Att både Försvarshögskolan och de fackliga organisationerna inbjudits att delta i arbetet vittnar också om att ÖB förstått vikten av insyn. Det är bra.

På den franska sidan fortsätter förnekandet. Överste Rastouil, som utpekats som ansvarig för tortyren, säger till SVT att inte haft någon som helst kännedom om händelserna. Han kallar anklagelserna för ärekränkning och avser därför att "vidta adekvata åtgärder".

To be continued...

Inga kommentarer: